Továbbra is gyanús homály fedi a képviselők bérét

Vágólapra másolva!
A Fidesz nem támogatta a keddi ötpárti egyeztetésen azt az MSZP-s javaslatot, amelyet átalakította, kifehérítette volna a képviselői tiszteletdíjak jelenlegi rendszerét. A Fidesz szerint elfogadhatatlan, hogy a képviselői fizetések a háromszorosára emelkedjenek, ahogy azt a kormány tervezte. Mivel az erről szóló törvény elfogadásához kétharmados támogatás szükséges, a tervezet elbukott.
Vágólapra másolva!

Nem változik a képviselői tiszteletdíjak és költségtérítések jelenlegi rendszere. Az erről szóló törvénymódosítást ugyanis a keddi ötpárti egyeztetésen nem támogatta a Fidesz.

A képviselők javadalmazásának átláthatóságáról szóló javaslat része a kormányfő tisztasági csomagjának. A miniszterelnök azért akar változtatni a képviselők javadalmazásáról, mert szerinte irritálja az embereket a képviselői fizetések mellé adott juttatások átláthatatlan rendszere. A kijelentés oka: egy a fővárostól távol lakó politikus akár kétszer annyi kiegészítő költségtérítést is kaphat adómentesen, mint amennyi az alapbére.

Az erről szóló, két szocialista képviselő nevével jegyzett törvényjavaslat lényege: a jelenlegi 220 800 forintos képviselői alapdíj helyett a képviselők a mindenkori köztisztviselői alap 16-szorosát kapnák alapfizetésként, ami jelenleg 588 ezer forint. Az a képviselő, aki állami vezetői posztot is betölt (miniszter, államtitkár), ennek egyharmadát (196 ezer forintot) kapná, mivel ő kormánytagságért is kap fizetést. Egy bizottsági tagságért az alapdíjon felül ennek 25 százalékát (147 ezer forint) kapná pluszban a képviselő.

A javaslat jelentősen szigorított formában, de megtartotta volna a képviselői költségtérítéseket is: az albérleti támogatást például az Országgyűlés Hivatala közvetlenül a lakás bérbeadójának utalta volna, a budapesti és környékbeli képviselőknek pedig egyáltalán nem járt volna költségtérítés. A választókerület (vagy a lakóhely) függvényében a képviselők az alapdíj legkevesebb 15 (50 és 100 kilométer közt), legfeljebb 50 százalékát (250 kilométernél távolabb) kapták volna kiegészítésként.

Répássy Róbert, a Fidesz frakcióigazgatója elmondta: egyetértenek azzal, hogy a költségtérítés rendszerét meg kell változtatni, de nem lehet azt egy rossz megoldással orvosolni, vagyis azzal, hogy a képviselők fizetését háromszorosára emelnék. Az 1989-es alkotmánymódosítás tartalmazza, hogy a képviselők javadalmazása tiszteletdíjból, kedvezményekből és költségtérítésből áll. Véleménye szerint a közvélemény számára ugyanúgy elfogadhatatlan a képviselői tiszteletdíjak emelése, mint a költségtérítések rendszere. A fideszes politikus azt mondta: várják a szocialisták javaslatát.

Göndör István, az MSZP parlamenti frakcióvezető-helyettese az egyeztetés után azt mondta: nem folytatódnak tovább a tárgyalások. Arra a felvetésre, hogy népszavazást kezdeményeznek-e, Göndör azt mondta: a törvényjavaslatot támogatta a szocialista frakció, arra volt mandátuma, hogy erről tárgyaljon.

Gyurcsány Ferenc kormányfő október elején az általa ismertetett tisztasági csomag kapcsán mondta azt: "Felkészültünk arra, hogy ha úgy látjuk, az ellenzék nem kívánja megadni a szükséges támogatást azokhoz döntésekhez, amelyekben nélküle nem tudunk dönteni, akkor a néphez, az istenadta néphez fordulunk felhatalmazásért."