5 százalékos gázáremelés lehet januártól

Vágólapra másolva!
Ötszázalékos lakossági gázáremelést tervez a kormány a jövő év elejétől - olvasható a szerdai Népszabadság címlapján. Egyik fő indoknak a világpiaci drágulást mondják. "A gázénál is nagyobb izgalmakat hoz", hogy jövőre megszűnik a központi ár az ipari-közületi árampiacon - írja a lap. A lakossági fogyasztók "egy számjegyű" emelésre, míg az ipari-közületi fogyasztók akár 17-41 százalékos drágulásra is számíthatnak.
Vágólapra másolva!

A Népszabadság információi szerint a Magyar Energia Hivatal olyan indítványt terjeszt a kormány elé, amelyben 5 százalékos lakossági és 4,3 százalékos ipari-közületi gázáremelést javasol a jövő év elejétől.

A szervezet indoklása szerint az emelés alapja a világpiaci drágulás, a növekvő stratégiai gázkészletek, a kis- és nagyfogyasztók aránytalan díjmegoszlása, valamint a német E.ON kezében lévő központi gáznagykereskedőnek törlesztendő 80 milliárd forint - olvasható a cikkben.

A lap szerint "a gázénál is nagyobb izgalmakat hoz", hogy 2008-tól megszűnik a kormány központi ármegállapítási joga az ipari-közületi piacon megszűnik. Az Elmű becslése szerint "egy tipikus áramszolgáltató" jövőre akár 17-41 százalékkal emelheti a cégek-közintézmények villanytarifáját.

Erre az október 25-i áramárverésen kialakult nagykereskedelmi árakból következtettek. A lakosság és a legkisebb fogyasztású cégek villanyáról a kormány dönt: várhatóan "egy számjegyű" emelés lesz - írta a Népszabadság.