Enyhe ítélet született az Energol-ügyben

Vágólapra másolva!
Tizenegy évvel a nyomozás megkezdése után született első fokú ítélet az Energol-ügyben: hat vádlott két évnél rövidebb letöltendő szabadságvesztést, hat felfüggesztettet kapott, míg öt vádlott felmentését maga az ügyészség kezdeményezte. A hosszúra nyúlt ügy nyomozói még a '90-es évek legnagyobb olajos fogásáról beszéltek, mára azonban a vádak többsége bizonyíthatatlanná vált.
Vágólapra másolva!

Az Energol-ügy tizennyolc vádlottja közül hatot ítéltek letöltendő szabadságvesztésre első fokon szerdán, a Pesti Központi Kerületi Bíróság. Hat vádlott felfüggesztett szabadságvesztést kapott, míg ötöt felmentettek. A letöltendő szabadságvesztések közül egyik sem haladja meg a kétéves időtartamot. Az ítélet nem jogerős.

Az 1990-es évek legnagyobb olajügyében, a vád szerint az Energol több tízmillió liter rossz minőségű vagy kétes eredetű gázolajat hozott fogalomba, ami után nem fizették meg az adót. A nyomozás még 1996 decemberében kezdődött, a nyomozók akkor még az olajügyek és a fővárosi robbantásos bűncselekmények közti összefüggés lehetőségét is vizsgálták, de végül nem jutottak eredményre. A vádirat 2003-ban készült el, de a tárgyalást 2005-ben újra kellett kezdeni, mivel az eljáró bírót előléptették.

Az ügyészség munkáját komolyan akadályozta a hosszúra nyúlt eljárás, a vádak többsége mára bizonyíthatatlanná vált. A nyomozók a '90-es években még majdnem hétmilliárdos ügyről beszéltek, idén őszre azonban az ügyészség is csak százmilliós nagyságrendű áfacsalást és okirathamisítást látott bizonyíthatónak, így az ügyész kezdeményezte öt vádlott felmentését.

Az ügy szálai, a vád szerint magasra vezetnek, hiszen a vádlottak közöttt van Csikós József volt belügyminisztériumi vezető: a tizenhatodrendű vádlott, az Energol Rt. egykori vezérigazgatója, a rendszerváltozásig az MSZMP KB apparátusában dolgozott, majd nyugdíjazásáig a BM adatfeldolgozó hivatalának munkáját irányította. Vádlott három olyan személy is, akiket nemrégiben jogerősen elítéltek az úgynevezett kecskeméti maffiaperben: Radnai László 12 évet, Csüllög Zsigmond 5 évet, Ferencsik Attila 6 évet kapott.