Fémtolvajok hasznosíthatják a bezárt vasútvonalakat

Vágólapra másolva!
Egyre nagyobb gondot okoznak a MÁV-nak a színesfémtolvajok és a rongálók: tavaly 11 millió forintot tett ki a közvetlen veszteség, az úgynevezett közvetett kár azonban mostanra már 3-4 milliárdra rúg - írta a szerdai Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

Kérdéses, hogy megéri-e fenntartani, őriztetni a tolvajok könnyű prédájává váló, forgalomból kivont vasútvonalakat, épületeket, mert mind nagyobb mértéket ölt a rongálás és színesfémtolvajlás - olvasható a Magyar Nemzet címlapján.

A gazdasági minisztérium 6-9 milliárd forint megtakarításra számít a szárnyvonalak megszüntetéséből, de - a lap szerint - a fémtolvajlás és rongálás közvetetten már 3-4 milliárd forint kárt okoz a MÁV-nak.

A MÁV tulajdonát a Vasútőr Kft. védi, de az ellenőrzésbe bevonják a rendőrséget és a polgárőrséget is. A vállalat szerint a kábel- és sínlopások számának emelkedése miatt egyre gyakrabban kénytelenek közös akciókat szervezni.

A Magyar Nemzet által adatai szerint megéri a fosztogatás: a színesfémek világpiaci ára ugyanis az elmúlt évtized során nagymértékben nőtt. A forintban kifejezett színesfémárak 2007-re 1991-hez viszonyítva alumínium esetében közel négyszeresére, vörösréz esetében 12,5-szeresére, ólom esetében közel 25-szörösére nőttek.

A MÁV tisztában van azzal, hogy a károk megtéríttetésére minimális az esély, de fájlalják, hogy a rendőrség általában lopásként, és nem a közlekedés biztonsága elleni bűncselekményként kezeli az ügyeket. A vállalat elismeri: ugyan mindent megtesznek az infrastruktúra védelméért, de nincs elég forrásuk az állandó őrzésre, térfigyelésre, korszerű biztonságtechnikai berendezésekre. - írta a Magyar Nemzet.