Tíz évre ítélték a féltestvérét megölő lányt

2007.11.15. 12:31

Mintegy hetven késszúrással ölte meg tízéves féltestvérét az a tizennyolc esztendős zsombói lány, akit csütörtökön jogerősen tíz év, fiatalkorúak börtönében letöltendő szabadságvesztéssel sújtott a Szegedi Ítélőtábla.

A nyolc osztályt végzett, büntetlen előéletű, fiatalkorú vádlott édesanyja első házasságából született. Miután szülei elváltak, az anya ismét házasságot kötött, amelyből 1996-ban megszületett az ügy későbbi sértettje, egy fiú. A lány az anyjával és mostohaapjával élt, és már 1998-tól kezdve pszichés zavarok jelentkeztek nála. 2000-ben öngyilkosságot kísérelt meg, és ezt később még két alkalommal megismételte, ezért folyamatos, ambuláns pszichiátriai kezelés alatt állt.

A lány és édesanyja között állandóan feszült volt a kapcsolat, féltestvérével azonban viszonya jónak volt mondható. A vádlott az úgynevezett sátánizmus felé fordult, elkezdett ezzel kapcsolatos szakirodalmat gyűjteni, jegyzeteket készített, verseket írt, és olyan személyekről, akikkel éppen haragos viszonyban volt, "halállistákat" állított össze.

2006. június 27-én, amikor az anyja megtiltotta, hogy a lánya elhagyja a lakást, és ezért rá is zárta az ajtót, a vádlott dühében úgy határozott, hogy megöli az akkor tízesztendős féltestvérét. Magához vett két kést a konyhában, majd a ház nappalijában megpróbálta mellkason szúrni a fotelben ülő fiút. Ő azonban a szúrás elől elhajolt, majd a vécébe menekült. A vádlott utána szaladt, és ott kétszer is nyakon szúrta öccsét. Ezt követően újabb kést vett magához a konyhában, visszament a vécébe, és ott tovább szurkálta áldozatát. A vizsgálat során - egyéb sebesülések mellett - hetven késtől származó szúrási sérülést fedeztek fel a halott gyereken.

Mikor a lány látta, hogy a sértett meghalt, a ház mellékhelyiségéből egy baltát vitt magával, hogy feldarabolja vele áldozatát, majd eltüntesse a holttestet. A halott fiú egyik lábát meg is vágta a baltával, de abbahagyta ezt a műveletet. Majd levette véres ruháit, megfürdött, átöltözött, és busszal beutazott Szegedre, ahol egy osztálytársát kereste fel. Előtte egy füzetben üzenetet hagyott, amiben másokat vádolt a gyilkosság elkövetésével.

A táblabíróság különös kegyetlenséggel, tizennegyedik életévét be nem töltött személy ellen elkövetett emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek a lányt, és jogerősen tíz év fiatalkorúak börtönében letöltendő szabadságvesztéssel sújtotta.