Egymásra mutogatás veszélyezteti kristálybarlangot

Vágólapra másolva!
Építési tilalommal védené a Gellért-hegyi barlangokat a környezetvédelmi miniszter, de azt csak a kerület rendelhetné el. A budavári önkormányzat pedig a minisztériumtól vagy a fővárostól várja, hogy nyilvánítsa védetté a területet. A kerületi főépítész szerint nincs értelme a tilalomnak, hiszen az nem vonatkozik azokra, akiknek már van építési engedélyük. Azokat pedig biztosan nem zavarná, akik engedély nélkül építkeznek.
Vágólapra másolva!

Építési tilalom bevezetését kérte az I. kerületi önkormányzattól Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszter, hogy ezzel védjék meg a Gellért-hegyi kristálybarlangot, aminek bejáratát nemrég törmelékkel záratta el egy építtető. A miniszter azt mondta, fontos lenne, hogy az önkormányzatok ne sorolják át építési területté azokat a még nem beépített telkeket, amelyek alatt barlangrendszerek húzódnak.

Csakhogy a Gellért-hegy területének nagyobb része már most is építési övezet, oda a polgármesteri hivatal teljesen jogszerűen ad ki építési engedélyt, hiszen például a Szemlő-hegyi barlang felett - ahol Fodor tartotta szerdai sajtótájékoztatóját - is engedély nélkül építenek egy támfalat. A hatóság az építkezést leállította ugyan, de októberben újraindult. A hatóság feljelentést tett a rendőrségen, az eljárás még folyamatban van.

A kerületi önkormányzat már korábban jelezte, ők a minisztériumtól várnák a probléma megoldását: október 31-én Nagy Gábor Tamás polgármester a Bérc utcai kristálybarlang felszínének védetté nyilvánítását kérte a tárcától, vagy ha az erre nem hajlandó, akkor a fővárostól. Nagy azt mondta, a kerület csak akkor nyilvánítaná védetté a területet, ha sem a minisztérium, sem a főváros nem hajlandó erre.

"Ez egy építési terület" - mondta az [origo]-nak Aczél Péter, az I. kerület főépítésze, aki szerint nem merült fel semmilyen olyan körülmény, ami szükségessé tenné az építési szabályok szigorítását a Gellért-hegyen. Az építési tilalomra vonatkozó kérdéseinkre azt válaszolta, hogy az építési törvény egyértelműen fogalmaz, mikor lehet elrendelni ilyesmit, és az kire vonatkozik.

A törvényben az áll, hogy "a településrendezési feladatok megvalósítása, továbbá a természeti, környezeti veszélyeztetettség megelőzése érdekében az érintett területre változtatási, telekalakítási, illetőleg építési tilalom rendelhető el". A tilalom azonban nem terjed "a tilalom hatálybalépésekor érvényes építésügyi hatósági engedéllyel megvalósuló építési (...) munkákra", vagyis aki már elkezdte az építkezést, az be is fejezheti.