A tőkétől féltik kórházukat a barcikaiak

Vágólapra másolva!
Kórházi dolgozók elbocsátásától és a szakrendelések leépítésétől tart a kazincbarcikaiak egy része, ha az önkormányzat egy befektetőnek adja át a kórház működtetését. Az MSZP-s vezetésű önkormányzat szerint nincs megoldás, másképp nem tudják kifizetni a kórház tetemes adósságát. Az érdeklődök között van az a már jelenleg is több kórházat működtető Hospinvest, amely a kiskunhalasi kórházból kétszáz dolgozót bocsátott el.
Vágólapra másolva!

"Döglött lovat senki nem akart a szekere elé kötni" - mondta az [origo]-nak Szitka Péter, Kazincbarcika szocialista polgármestere azzal kapcsolatban, hogy a veszteségesen működő helyi kórházat miért nem próbálták összevonni más intézményekkel, például az ózdi kórházzal. A polgármester szerint a kórház anyagi helyzetén az önkormányzat egyedül nem tudott segíteni, az intézménynek ugyanis több mint félmilliárd forintos tartozása van.

A helyi önkormányzat - a 25 tagú testületben 15 tagja van az MSZP-nek, 2 az SZDSZ-nek - ezért úgy döntött, hogy a kórházat egy megszorító technikákat kidolgozó egészségügyi vállalkozónak adja át. A beruházó nem megveszi a kórházakat, csupán a működtetési feladatokat veszik át az önkormányzattól, a kórházi épület és a benne lévő műszerek továbbra is az önkormányzat tulajdonában maradnak. Az egészségbiztosító pedig a betegpénzeket már nem a kórháznak, hanem a cégnek fizeti ki, amely ebből hatékonyabb, olcsóbb ellátást próbál szervezni.

A működtetések átadásával egyre gyakrabban próbálkoznak az önkormányzatok. Főként azokon a településeken, ahol a kórház fenntartása annyira veszteséges, hogy a bezárás veszélye fenyeget. Magyarországon jelenleg nyolc városi kórházat irányít magáncég. A legnagyobb, befektető által működtetett kórház a kiskunhalasi, amelyet a Hospinvest üzemeltet. A cég szerepel azon érdeklődök között is, akik a csütörtöki határidőig pályáztak a kazincbarcikai kórház működtetésére. A Hospinvest mellett a Debreceni Egyetem, valamint a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és a Medcenter Egészségügyi Szolgáltató alkotta konzorcium szerepel még a pályázók között.

A polgármester szerint a pályázat nyertesétől az önkormányzat közvetlenül nem kap pénzt, a beruházó viszont vállalja, hogy kifizeti a kórház félmilliárdos tartozását, illetve belekezd az intézmény további működéséhez szükséges 1,5 milliárd forintos beruházásba. A végeredményt várhatóan még az idén kihirdetik - közölte Szitka, aki szerint több tényezőt vesznek figyelembe a pályázat elbíráláskor. Többek között azt, hogy ki tesz ígéretet arra: elbocsátás nélkül átveszi a kórház dolgozóit, meddig tudja megvalósítani a teljes foglalkoztatást, hogy képzeli el a másfél milliárdos beruházást - sorolta Szitka a kritériumokat.

Az önkormányzatban két képviselővel rendelkező Összefogással Barcikáért Egyesület viszont ellenzi a tervezett privatizációt. A civil szervezet véleményének azon a csütörtöki demonstráción adott hangot, amelyen az MTI szerint közel háromszázan jelentek meg. A tüntetésen felszólalt Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke is. Rizner József, a szervezet elnöke az [origo]-nak azt mondta: azért tartanak a befektetőtől, mert a működtetés átvétele a legtöbb esetben kórházi dolgozok elbocsátásával, az ígért befektetések elmaradásával, a kapacitások lefaragásával járt. Rizner példaként a hatvani, a gyöngyösi és kiskunhalasi kórházakat említette, amelyeket a Hospinvest működtetett.

Ráadásul ezen egészségügyi vállalkozások működését tavalyi jelentésében kifogásolta az Állami Számvevőszék (ÁSZ) is. A számvevőszék azt tartotta problémásnak, hogy a befektetők nem a saját tőkéjüket, hanem az OEP-finanszírozást használják fel az adósságok kifizetéséhez és a fejlesztésekhez, miközben az önkormányzatok a működtetés kiadását legtöbbször pont a tőkebevonás szükségességével indokolják. A kiskunhalasi kórház esetében például a tőkebevonás a kórház nevére felvett hitellel történt meg, nem pedig magántőkéből.

Kollányi Gábor, a Hospinvest elnöke az ÁSZ-vizsgálat kapacsán korábban azt írta az [origo]-nak, hogy a hitel megtérülése kizárólag a bevételtől függ, az pedig jelen esetben csak az OEP-bevételt jelentheti. A hitelhez szükséges biztosítékot viszont a Hospinvest adta - fogalmazott Kollányi, aki elismerte, hogy a működtetés átvétele népszerűtlen döntésekkel, elbocsátásokkal is járhat. Kiskunhalason például a 900 kórházi dolgozóból 200-at küldtek el. Az előnyök között szerepel viszont, hogy megszűnnek a párhuzamosságok: egy helyre került az adminisztráció, több kórház működtetése esetén olcsóbb lesz a gyógyszerbeszerzés. A magántőke ezen előnyeiről elismerően szólt az ÁSZ jelentése is.