180-ból 150 rendőr már biztos megúszta október 23-át

Vágólapra másolva!
Rendőröket még nem ítéltek el jogerősen a 2006 szeptember-októberi zavargásokkal kapcsolatban - derül ki a Legfőbb Ügyészség adataiból. Több mint háromszáz ember ellen indult nyomozás, ennek több mint fele hivatalos személyek ellen, de csaknem az összes ilyen eljárást megszüntették. A civilek elleni leggyakoribb vád a garázdaság és a hivatalos személy elleni erőszak, míg a rendőrök ellen leginkább bántalmazás és súlyos testi sértés miatt nyomoztak.
Vágólapra másolva!

Jogerős bírósági ítélet még alig született a tavalyi zavargások idején indult eljárásokból. A 17 jogerős ítélet mindegyike civilek ügyében született, rendőrökkel szemben azonban erre még nem volt példa - derül ki a Legfőbb Ügyészség honlapján nyilvánosságra hozott statisztikákból.

Civilek ellen összesen 147 nyomozás indult - szinte az összes hivatalból -, ezek közül 58-at megszüntettek, 17 esetben született végső ítélet, sok ügy pedig még folyamatban vagy bíróság előtt van. A civileket többnyire garázdasággal, lopással, zsarolással, hivatalos személy elleni erőszakkal vagy alkotmányos rend erőszakos megváltoztatásával vádolják, de szerepel köztük tömegközlekedési jármű hatalomba kerítése is.

Ennél több eljárás indult rendőrök ellen: a hivatalos személyek elleni nyomozások száma a Legfőbb Ügyészség adatai szerint 180. Az ügyek közül hét nyomozás indult hivatalból, a többit feljelentések után kezdték el. A feljelentők azonban többnyire nem jártak sikerrel, 150 eljárást ugyanis megszüntettek, jogerős ítélet pedig még nincs. A rendőröket többnyire hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazással vagy súlyos testi sértéssel vádolják a még bíróság előtt levő ügyekben.

Rendőr ellen elsőfokú ítéletet csak egy ügyben mondott ki a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa. Egy rebiszes főtörzsőrmestert nem jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek, amiért október 23-án, a Fidesz-nagygyűlés utáni tömegoszlatáskor egy intézkedés alá vont személy bal kezének harmadik ujját hátrafeszítette és eltörte.

Az adatsorból kitűnik az is, hogy a tavaly őszi eseményekkel összefüggésben indított eljárások több csoportra oszthatók: a rendőrségi nyomozásokra, az ügyészség civil személyekkel, illetve hivatalos személyekkel szemben indított nyomozásaira, valamint egy, a Központi Nyomozó Főügyészség által folytatott nyomozásra. Ez utóbbi Révész Máriusz fideszes országgyűlési képviselő feljelentése alapján indult, a párt október 23-i nagygyűlését követően vele szemben alkalmazott rendőri intézkedés miatt. Ez az eljárás még folyamatban van, legutóbb az ügyészség azt közölte: konkrét adat merült fel a politikust bántalmazó rendőr kilétéről.

A nyomozások egy részét a rendőrség végezte, túlnyomó többségük azonban a Budapesti Nyomozó Ügyészséghez tartozik - utóbbi vizsgálja a rendőrökkel kapcsolatos ügyeket.