Koccanásokat hozott a hétvégi hó

Vágólapra másolva!
Főként kisebb baleseteket okozott a vasárnapra virradóra, illetve délelőtt leeset hó. Országszerte 25-30 esetben riasztották a tűzoltókat árokba csúszott, elakadt járművekhez délelőtt. A legtöbb esetben a délnyugati országrészben.
Vágólapra másolva!

Tucatnyi kisebb baleset történt vasárnap délig az országban a télies idő miatt. Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője szerint 25-30 esetben riasztották a tűzoltókat elakadt, árokba csúszott gépkocsikhoz, kamionokhoz, autóbuszokhoz, az esetek többségében a baleseteknek nem voltak sérültjei. A legtöbb ilyen eset Vas, Tolna, Zala és Somogy megyében fordult elő a délelőtti órákban.

Vas megyében egy halálos áldozattal járó közúti baleset is történt. Veszprém megyében feltehetően jégbordák miatt karambolozott vasárnap dél körül négy gépkocsi a 8-as út kislődi elágazásánál. A balesetben, amelyben külföldi rendszámú autó is összetört, négy-öt ember sérült meg könnyebben. Veszprém megyében reggel óta erősen esett a hó.

Fejérben vasárnap virradóra volt kisebb havazás, de valamennyi út járható maradt. A megye északi részén helyenként 6-8 centiméter vastag hótakaró alakult ki.

Vasárnap délelőttre 10-15 centiméteres hó esett Zala megyében, az utakat folyamatosan tisztítják, fennakadások nincsenek. A megye főútjat a folyamatosan ekézik és szórják, azok latyakosak, hókásásak, de a mellékútvonalak havasak, ezért néhol nehezebben járhatók. Az M7-es autópálya zalai szakasza és az M70-es autóút az olvadt hó ellenére jól járható. A zalai utakon délelőtt egy elakadt kamion miatt kellett segítséget nyújtaniuk az útkezelőknek. Egervár közelében, a 74-es út meredekebb szakaszán nem tudott felmenni egy kamion.

Tolna megyében reggel óta kisebb szünetekkel havazik, a megye különböző pontjain változó mennyiségű, 8-12 centiméter hó esett. Minden főút járható, a gépek folyamatosan dolgoznak. Szekszárdon és környékén, ahol a legtöbb hó esett, hajnali fél kettő óta járnak a gépek, 50 tonna sót szórtak szét az utakon. Az M9-es tiszta, a mellékutak hókásásak, latyakosak, a Bátaszék-Bonyhád közti alsóbbrendű út egy nyomon járható. Itt baleset nem történt.

Ideális hó- és időjárási viszonyok fogadják a téli sportok kedvelőit Bánkúton, ahol a hó vastagsága több, mint húsz centiméter, a felvonók többsége jár. A Bükkben sok százan csatolták fel léceiket.