Vágólapra másolva!
Nem döntés-előkészítő adatok azok a jelentések, amelyeket a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal készít a kormány számára - derült ki a Fővárosi Ítélőtábla egyik ítéletből. A pert a TASZ indította a hivatal ellen.
Vágólapra másolva!

Jogerősen pert nyert a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) ellen: a döntés szerint a Kehinek nyilvánosságra kell hoznia a közigazgatás korszerűsítésének sikertelenségét vizsgáló jelentését. A Kehi által készített dokumentum a közigazgatás átalakításáról szóló, 2002 és 2004 közt született kormányhatározatok végrehajtásáról szól.

A Kehi azért tagadta meg a jelentés kiadását, mert álláspontja szerint a kért dokumentum döntés megalapozását szolgáló adat, ami a törvény szerint 10 évig nem nyilvános. A Fővárosi Bíróság 2007 májusában első fokon elutasította a TASZ keresetét. Az ítélet szerint ugyanis a Kehi olyan állami szerv, amelynek önálló jogi személyisége van, de tevékenysége a döntés-előkészítésre irányul, így a már elkészült és a kormány számára átadott jelentései sem nyilvánosak.

A TASZ fellebbezése után a Fővárosi Ítélőtábla keddi, jogerős határozatában megállapította, hogy a TASZ által kért adatok nem döntés-előkészítő dokumentumok, ezért azokat a Kehinek 15 napon belül ki kell adnia. A TASZ szerint a döntés nyomán a Kehi eddigi nem nyilvános jelentései közérdekű adatoknak tekinthetők, vagyis azokat bárki megismerheti.