Ellepték a rendőrök a belvárost

Vágólapra másolva!
Pár száz tüntető közelebb húzódott a Parlamenthez és kormány ellenes jelszavakat kezdett kiabálni a szerda estére szervezett Kossuth téri szakszervezeti demonstráció után. A kormány szociális intézkedései ellen szervezett szakszervezeti demonstráción több ezren voltak, de az előre várt 50 ezres tömeget nem érte a tiltakozók száma. A többség hazament, a maradókkal szemben este 8-kor felvonultak a rohamrendőrök, majd kiszorították őket a Kossuth térről. Kövesse az eseményeket élőben!
Vágólapra másolva!

21:02

Újraindult a villamosforgalom a Nagykörúton. Tüntetőknek nyoma sincs, a rendőrök is egyre kevesebben vannak.

20:59

Kezdenek elszállingózni a rendőrök is az Oktogonról. Közben azért igazoltatnak jó pár újságírót.

20:54

Ellepték az Oktogont a rendőrök, gyakorlatilag káoszt okoztak a forgalomban. A tüntetők szétszóródtak a környéken, nagyobb csoportosulást nem látni.

20:50

Az Oktogon felé tartanak a tüntetők. Előbb ők, majd a villámgyorsan kiérkező több tucat rendőr állította le a forgalmat.

20:45

A Nagykörútra kiszorított tüntetők megállítottak egy Combinót. Itt a forgalmat sem állították le előre a rendőrök.

A Balcsyt viszont hermetikusan lezárták.

20:41

Két nagyobb beton virágtartót cipeltek az út közepére a Podmaniczky utcába beszorított tüntetők, hogy lassítsák a nyomuló rendőröket.

20:40

Az Alkotmány és Honvéd utcát is lezárták a rendőrök. A belvárosban nagy a készültség, majdnem minden sarkon ott vannak a rendőrök.

20:35

A Bajcsy-Zsilinszky útra szorították ki a tüntetőket a rendőrök, ahol már várta őket pár további osztag rohamrendőr. A Bárthory utcán végigtolt tüntetők egy ponton megpróbáltak barikádot emelni, de a kísérlet hamvába holt. Még mindig több százan vannak.

A rendőrök hosszan sorolták az újságírók jogait is.

20:28

Pár embert őrizetbe vettek a Báthory utcán előre nyomuló rendőrök. A rohamrendőrök sorfala egy ideig futva terelte a tiltakozókat.

20:22

Dulakodás alakult ki a Vértanúk terén, mert a tiltakozók egyik vezetője szerint ők is kértek területfoglalási engedélyt a szakszervezeti tüntetés utánra. Tafferner Éva, a BRFK sajtóreferense megerősítette, hogy a Földművelésügyi Minisztériumhoz is kértek területfoglalási engedélyt.

A tiltakozók egy csoportja ezért próbált ellenállni a pajzsos rendőröknek, akik azonban a Báthory utcán kezdték el kitolni a tiltakozókat.

20:19

A felvonult 150-200 rohamrendőr többszöri felszólítás után gond nélkül kiszorította a Kossuth téren maradt pár száz fős tömeget a Parlament elől. A többség a Vértanúk terére szorult.

Fotó: [origo]

20:00

Pár száz - az MTI szerint több mint ezer - kormány ellenes tüntető húzódott közelebb a Parlament épültéhez az este 6 órára meghirdetett, majd negyed 8-kor véget ért szakszervezeti demonstráció után.

A tüntetők fújolnak, ahányszor meglátnak egy autót a Parlamentet védő kordonon belül, többen azt kiabálják, "Gyurcsány takarodj". A terület biztosítására kiérkezett rendőrök láttán is kiabálni kezdtek, némelyik elégedetlenkedő a szakszervezeti demonstráció résztvevőit is szidta, amiért rendben elvonultak a beszédek után.

Tudósítónk szerint rendőri erősítés is érkezett az Alkotmány utca felől. Egyelőre pár tucat rendőr látszik a környéken. Jött két tűzoltó autó is rendőri kísérettel, hogy eloltsák a szakszervezeti tüntetés után égve maradt fáklyákat.

A 6 órakor kezdődött szakszervezeti demonstrációra vonatkozó területfoglalási engedély este 8-kor jár le a BRFK szerint. Nem sokkal 8 előtt a rendőrség felszólította a téren maradt embereket, hogy távozzanak. Ezutén még két felszólítás hangzott el, majd a kordon mögött megjelent 150-200 rohamrendőr, akik szépen lassan kjöttek a kordnon mögül. A válasz éktelen fújolás volt.