Nagyítóval keresik a katasztrófapszichológusokat

Vágólapra másolva!
Hamarosan újabb 16 pszichiáterrel bővül a Katasztrófavédelem lelkisegély-szolgálata, de így is alig-alig él a hálózat: a szükséges létszám háromnegyede hiányzik ahhoz, hogy országos lefedettséggel működhessenek. A csoport tagjai segítenek feldolgozni az átélt traumát a súlyos balesetek túlélőinek és szemtanúinak. De ha kell, ott vannak a családtagok mellett is, amikor azonosítani kell egy-egy elhunytat.
Vágólapra másolva!

A héten újabb 16 önként jelentkező pszichiáter végzi el az Országos Katasztrófavédelemi Főigazgatóság (OKF) tanfolyamát. Ezt követően ők is tagjává válnak az OKF nehézkesen kiépülő Krízis Intervenciós Csoport-hálózatának (KIT), amelynek eddig 32 kiképzett, mindig bevethető tagja van. Az OKF még tavaly decemberben kezdte el szervezni az országosra tervezett hálózatot, amelynek működése februárban indult el.

Segítik a túlélőket

A KIT-tagok munkája sokrétű. Ők segítenek feldolgozni a súlyos balesetek, katasztrófák helyszínén a túlélőknek és a szemtanúknak az átélt traumát. Lelki támaszt nyújtanak emellett a mentésben részt vevő, a tragédiák helyszínén dolgozó tűzoltóknak és rendőröknek is, de ha igény van rá, ott állnak a családtagok mellett is, ha azonosítani kell egy elhunytat.

A társadalmi munkában, vagyis minden ellenszolgáltatás nélkül segítséget nyújtó pszichiáterekből eddig nem sikerült országos lefedettségű hálózatot kiépíteni - közölte Dobson Tibor OKF-szóvivő. A katasztrófavédők osztrák mintára kezdték kiépíteni hálózatukat közel egy éve, azóta 32 pszichológust tudtak kiképezni, melléjük csatlakoznak a jövő héttől tizenhatan. Ám még így is hiányzik a tervezett létszám háromnegyede.

Toborzásba kezdenek

A KIT vezetője, Szabó Lajos szerint a cél, hogy minden megyében legyen legalább 6-8 azonnal bevethető pszichológus. Az ezredes úgy képzeli el az ideális helyzetet, hogy amennyiben a baleset helyszínén a mentésvezető úgy ítéli meg, szükség van a csoport tagjainak munkájára, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságtól azonnal "rendelni" tud a szakemberekből. S mivel ők fizikailag közel vannak a balesethez, gyorsan a túlélők segítségére tudnak lenni.

Fotó: MTI
A tűzoltók is igénylik a pszichológusok támogatását

Eddig teljesen önkéntes alapon jelentkeztek a pszichológusok a munkára, de, hogy még nagyobb lendületet vegyen a létszámbővítés, a katasztrófavédelmisek toborzásba kezdenek. Egyrészt honlapjukon keresztül lehet jelentkezni, de ennél több eredményt várnak a célcsoport tagjainak közvetlen felkeresésétől. Szabó szerint a közeljövőben erre is lesz példa, egyetemekre, konferenciákra mennek majd toborzó céllal. Januárra és februárra már be is terveztek egy-egy újabb 16-16 fős kiképzést, amihez nagyon örülnének némi állami támogatásnak. Eddig saját kasszából fedezték ugyanis a költségeiket.

Kiszámíthatatlan helyzetek

Töttős Györgyi még tavaly, az első között jelentkezett az önkéntes munkára, a hétfőn kezdődött tanfolyamon ő már oktatja pszichológus kollégáit. A nagyobb nyilvánosságot kapott balesetek közül a nyári fővárosi paneltűz, valamint a grazi buszbaleset áldozatainak és hozzátartozóknak segített feldolgozni a tragédiát.

Tapasztalatai szerint két dolgot kell megoldaniuk a krízis-csoport helyszínre érkező pszichiátereinek. Az egyik a stresszoldás, az átélt események átbeszélése, míg a másik, hogy segítsenek az áldozatnak vagy családtagjának abban, hogy "képes legyen a saját, meglévő erőforrásait a helyzet megoldása érdekében aktivizálni". "Van, akinél a barátok jelenthetik a támaszt, míg másnál a vallás" - hoz példákat Töttős Györgyi. A pszichiáter szerint munkájukban a legnehezebb a kiszámíthatatlanság. "Sosem tudjuk előre, hogy mi vár ránk egy-egy tragédia helyszínén" - mondta a csoport alapító tagja.