Az [origo] által megkérdezett források szerint leginkább a vitakészségén lenne mit változtatnia az egészségügyi miniszternek, Horváth Ágnesnek. Makacs, önfejű nőként jellemezte őt a politikusok többsége, párttagságtól függetlenül. Többek szerint ami az előnye, az a hátránya: a fiatalsága. A miniszter bírálói szerint még nem tanulta meg, hogy egy politikusnak kétszer annyira oda kell figyelnie arra, amit mond vagy tesz. Korábbi munkatársai viszont nem szeretnek róla beszélni.

34 éves, 4 nyelven beszél, 3 évnél többet még sosem dolgozott egy munkahelyen, bő fél éve egészségügyi miniszter - ez Horváth Ágnes eddigi pályája számokban. Az [origo] megkereste a miniszter volt kollégáit, illetve politikusokat, hogy Horváth eddigi pályájáról, személyiségéről beszéljenek.

 

Horváth dolgozott az EGIS Gyógyszergyár Rt-nél, a Vasútegészségügyi Kht-nál, az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál és a Misszió Egészségügyi Központ Kht-nál is. Volt kollégái viszont csak semmitmondó szavakkal jellemezték. A legtöbben arra hivatkoztak, hogy egy helyen se töltött annyi időt Horváth Ágnes, hogy alaposan megismerhették volna, bár a Missziónál például másfél évet töltött. "Ellátta a feladatát" - leginkább csak ennyi maradt meg róla. Volt, aki viszont arra hivatkozva hárította el a beszélgetést a miniszterről, hogy bár régen kedvelte Horváthot, aki barátságos volt, nem tud elvonatkoztatni jelenlegi politikai megnyilvánulásaitól, amikkel viszont nem ért egyet, emiatt nem tudja az akkori Horváth Ágnest jellemezni.

 

A politikusokban már mélyebb nyomot hagyott miniszter. "Megrémít a magabiztossága" - mondta az [origo]-nak Csáky András MDF-es politikus, aki az egészségügyi bizottságnak is tagja. "Kétség sem merül fel benne. El sem gondolkodik, ha valaki mást mond neki" - állította. Nem ő az egyetlen, aki a minisztert a makacssága és a vitakészsége miatt bírálta.

 

Miniszterjelöltként az egészségügyi bizottságban való meghallgatása után is bírálták már Horváthot a stílusa miatt. Mikola István, a bizottság fideszes alelnöke azt mondta, nem vett még részt olyan meghallgatáson, ahol a jelölt ilyen visszautasítóan viselkedett volna. Mikola azt mondta: "Horváth hangneme biztonsági kockázatot jelent az egészségügyre nézve". A fideszes politikus szerint az államtitkár "önszuggesztív eufóriával" fogalmaz, miközben az egészségügyről fogalma sincsen.

 

Többek szerint ami Horváth előnye, az a hátránya is: a fiatalsága. "Fiatal, nagy teherbírású nő, viszont a politika világában nem rendelkezik kellő tapasztalatokkal" - fogalmazott Kökény Mihály, az egészségügyi bizottság szocialista elnöke, aki már az Országos Egészségpénztár munkatársaként is ismerte a jelenlegi egészségügyi minisztert.

 

Az ellenzéki politikusok is elismerik, hogy Horváth hihetetlenül határozott és jó kommunikációs készségekkel rendelkezik. A tapasztalatlanságát viszont szinte mindenki felhánytorgatta.

 

Többek szerint Horváth hajlamos "politikai éretlensége" miatt hibákat elkövetni. Így például - bár mindenki elismerte, hogy egy politikus magánélete csak rá tartozik - , az [origo]-nak nyilatkozók közül többen is bírálták Horváthot pártállástól függetlenül amiatt, hogy például a férje rendszeresen vele utazik, vagy hogy esküvője idejére tűzszünetet kért. "Tudnia kell, hogy az ilyen lépéseket nem fogadják pozitívan az emberek" - nyilatkozta egy ellenzéki politikus az egészségügyi bizottságból. "Nem elég tisztességesnek lenni, annak is kell látszani, és etekintetben adni kell a közvéleményre" - mondta Csáky. "Vannak olyan kijelentései, amik miatt utólag magyarázkodnia kell" - ismerte el Kökény is.

 

A képviselők hiányolták a miniszterből a kompromisszumkészséget is. "Tiszteletre méltó, hogy kiáll a véleménye mellett, de tudnia kellene kompromisszumokat is kötni" - mondta Kökény, hozzátéve, hogy időnként nem ártana, ha Horváth több időt szánna a szakmai társadalmi szervezetek meghallgatására. Hozzátette, hogy a miniszter vitakészsége ugyanakkor javult valamelyest az elmúlt évekbelihez képest.

 

Az ellenzéki képviselők szerint ez még mindig nem kielégítő. "Frusztráló vitatkozni vele, olyan, mintha a fallal beszélgetnénk" - mondta Kupper András fideszes politikus, aki szerint Horváth szakmai érvek helyett arrogáns stílusával próbálja legyőzni a vitapartnereket. A szintén fideszes Horváth Zsolt pedig leginkább azt kifogásolta, hogy Horváthban "nincs meg a kellő szakmai alázat".

 

"Megvan a képesség benne, majd eldől, milyen pályája lesz" - összegezte véleményét Kökény.

 

"A lekezelés nagyon távol áll tőlem, azt viszont fontosnak tartom, hogy beszéljünk őszintén. Sajnálom, ha ezt lekezelőnek érzik, nem annak szánom, viszont az igazság kimondása nagyon sokaknak kényelmetlen" - válaszolta Horváth Ágnes a Vendégszobában arra a kérdésre, mit szól ahhoz, hogy az [origo] szavazásán 55 százalék úgy vélekedett, hogy túl lekezelően nyilatkozik, és vissza kéne fognia magát. Azt később Horváth is elismerte viszont, hogy nem egy "könnyű eset".