Pert nyert a TASZ az NBH-val szemben

Vágólapra másolva!
A Fővárosi Ítélőtábla csütörtöki jogerős ítélete szerint az NBH-nak ki kell adnia a 2005-ben titkos minősítés alól feloldott iratainak főbb adatait, vagyis azt, hogy milyen jogcímen, mennyi időre minősítették az adatokat, illetve miért oldották fel a minősítést. A pert a Társaság a Szabadságjogokért nevű civil szervezet indította.
Vágólapra másolva!

Jogerősen pert nyert a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) a Nemzetbiztonsági Hivatallal (NBH) szemben a Fővárosi Ítélőtáblán csütörtökön.

Az ítélet szerint az NBH-nak ki kell adnia a 2005-ben titkos minősítés alól feloldott, illetve megszűnt minősítésű iratainak főbb adatait, így például hogy milyen jogcímen, mennyi időre minősítették az adatokat, illetve miért oldották fel a minősítést. A tábla döntése értelmében a titkosszolgálatnak minderre 90 napja van.

A per előzménye, hogy a TASZ több állami szervtől is kérte, adjon felvilágosítást azokról az iratokról, melyeknek megszűnt a titkos minősítése. Volt olyan állami szerv, például az Igazságügyi Minisztérium, amely több ezer tételből álló választ adott, de volt olyan is, amely elzárkózott a közérdekű adatok közlésétől.

Az NBH például a nemzetbiztonsági törvényre, nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozva megtagadta meg a kérés teljesítését. Ezután indították meg a jogvédők a polgári pert. Idén februárjában a Fővárosi Bíróság első fokon elutasította a TASZ keresetét, a civil szervezet azonban fellebbezett és a Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön megváltoztatta az első fokú ítéletet.

Az eljárás adatai szerint az NBH évente százezres nagyságrendben minősít adatokat titkosnak, körülbelül tizedennyinek a minősítését pedig feloldja. Földes Ádám, a TASZ munkatársa elmondta: a perindítással az volt a céljuk, hogy teszteljék jogállami-e az NBH minősítési gyakorlata, másfelől, hogy azok megfelelnek-e a jogállami elvárásoknak.