Rejtegették a meggyalázott unokát

Vágólapra másolva!
A siketnéma kislány ritkán jutott ki a házuk udvaráról, most pedig egy gyermekotthonban lakik. Ő az, akit a rendőrök szerint a saját nagyapja ejtett teherbe. Az idős férfi állítólag már évekkel ezelőtt is furcsán bámult egy lányt, mások szerint viszont kifejezetten józan életet élt. Az önkormányzat már a rendőrség előtt lépett, csak az nem világos, hogy mit is tett. Riport a baranyai vérfertőzésről.
Vágólapra másolva!

Összegörnyedve, fekete kalappal a fején lépett ki az idős, megbilincselt férfi az őrzőhelyiségből a Pécsi Városi Bíróság szűk folyosójára. Mindössze néhány métert kellett megtennie, de így is öt rendőr állt neki sorfalat. A férfi elcsodálkozott, amikor meglátta a rendőrök mögött felsorakozott tévéstábokat és fotósokat. "Úristen, mi van itt?" - morogta, miközben eleresztett egy durva káromkodást is, majd belépett a szobába, ahol várta a bíró, hogy döntsön az előzetes letartóztatásba helyezéséről.

A 61 éves férfi a gyanúsítottja az utóbbi napok talán legnagyobb visszhangot kiváltó bűncselekményének. A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság szerda reggel közölte, hogy egy 13 éves lánynak saját nagyapjától született gyermeke. Bár a rendőrség állítja, hogy DNS-vizsgálat alapján állapították meg, ki az apa, az idős férfi tagadja, hogy elkövette volna a bűncselekményt. A pécsi bíróság azonban így is elrendelte előzetes letartóztatását - mondta az alig negyedórás tárgyalás után a bírósági szóvivő, hozzátéve, hogy a nagyapát hivatalosan "nevelés alatt álló személy ellen elkövetett erőszakos közösüléssel" gyanúsítják, aminek büntetési tétele öttől tíz évig terjed.

Szülés Zala megyében

A rendőrség óvatosan adagolja a részleteket. A hivatalos tájékoztatásban például szerdán még az szerepelt, hogy a kislány pécsi, de aztán helyi újságírók kiderítették, hogy valójában egy közeli faluban, Pellérden él a család. Takátsy Zoltán rendőrségi szóvivő annyit még elmondott az [origo]-nak, hogy őket egy Zala megyei kórház értesítette az esetről. A kislányt ugyanis terhessége alatt elvitték egy abban a megyében lévő, a rendőrség által közelebbről meg nem nevezett településre. "Úgy tűnik, hogy a család mindent megtett azért, hogy leplezze a történteket" - jegyezte meg a szóvivő.

A kislány egy lakásban hozta világra gyermekét, a szülés azonban nem volt problémamentes, mert később mindketten kórházba kerültek. Az orvosoknak minden olyan esetet jelenteniük kell, amikor kiskorú az anya, így jutott el az ügy a rendőrséghez. (Takátsy azt nem árulta el, konkrétan melyik kórházról van szó. Három olyan intézmény van a megyében - a zalaegerszegi, a nagykanizsai és a keszthelyi -, amely rendelkezik szülészeti osztállyal, ezek azonban azt közölték az [origo]-val, hogy nem ők értesítették a rendőrséget.)

Ki mit nem tett?

A kislány februárban szülte meg a gyermekét, a rendőrség pedig a hét elején kapta meg a DNS-vizsgálat eredményét arról, hogy a nagyapa ejtette teherbe. Az [origo] több olyan pellérdi lakossal beszélt, akik szerint már az előtt szóbeszéd tárgya volt a faluban a kislány terhessége, hogy a rendőrség őrizetbe vette volna a férfit. A helyi önkormányzatnál is tudhattak arról, hogy valami nincs rendben a családnál. Mint az [origo] kérdésére elmondták, ők már a rendőrök intézkedése előtt tettek lépéseket a gyermek védelme érdekében. Azt azonban az önkormányzat nem volt hajlandó elárulni, hogy ez mikor történt, és pontosan mit is jelentettek ezek a lépések.

Fotó: Pályi Zsófia
Megy tovább az élet - Nézzen még több képet!

A pécsi gyerekjóléti szolgálat már intézkedett arról, hogy a kislányt gyermekotthonba vigyék. Mivel a szolgálat nem nyilatkozik, a pellérdi önkormányzat pedig a gyermek védelmére hivatkozva nem ad részletesebb tájékoztatást a saját eljárásáról, így nem tudni, megelőzhették volna-e a bűncselekményt, illetve segíthettek volna-e valamilyen más módon a gyereken. Az önkormányzati tisztviselő kizárólag úgy volt hajlandó megszólalni, ha a nevét nem közöljük, sőt, azt is szerette volna, ha a falu neve se kerül említésre. Sajnálja ugyanis, hogy az alig kétezer lakosú településre egy ilyen ügy miatt irányult a figyelem.

Az érintett család a főutcán lakik, közvetlenül egy kis gyógyszertár mellett. Nem tősgyökeres pellérdiek, a helyiek szerint 15-20 évvel ezelőtt költöztek a községbe. A szomszédoktól megtudtuk, hogy az ügy kirobbanása előtt nyolcan éltek együtt: a nagyapa, a fia, annak élettársa, valamint öt gyerek. A kislány siketnéma, és a helyiek szerint szellemileg fogyatékos. A faluban ezért ritkán lehetett látni, legtöbbször az udvaron játszott, vagy álldogált a kerítésnél.

Forrás: Pályi Zsófia
Híreszteléseket hallottak a helyiek - Nézzen még több képet!

"Örült mindenkinek, aki odament hozzá. Mindig mosolygott" - mondta róla egy nő. A kislány néha azért eljutott a kerítésen túlra is, előfordult ugyanis, hogy őt küldték el a közeli boltba. Mivel beszélni nem tudott, ezért mindig egy cetlivel a kezében érkezett, arra voltak felírva a kért áruk. Nagyjából egy évvel ezelőtt azonban - tudtuk meg a boltban - ez abbamaradt, és a kislány nem jelent meg többet. Abban az időben már látszhatott a terhessége, és vélhetően ekkor költöztették el a Zala megyei településre.

"A falunapokra eljárt"

A gyanúsított nagyapával kevés falubelinek volt közvetlen kapcsolata. "Ritkán lehetett látni a közéletben" - magyarázta Bodor Attila, aki azon kevesek közé tartozik, aki állítása szerint jó barátságban volt a férfival, de a bűncselekményt, amellyel meggyanúsították, ő is szörnyűnek tartja. "A falunapokra eljárt, igazi mulatós típus volt" - folytatta Bodor. A pellérdi kocsmákban azonban ritkán tűnt fel, a Tücsök presszóban szinte soha nem látták, az egyszerűen csak Italboltnak nevezett helyre pedig egy évben talán csak egyszer tért be. "Olyankor a legolcsóbb cigarettát kérte, és egy pohár sört" - mondta a pultosnő.

Forrás: Pályi Zsófia
Bodor Attila jól ismeri a nagyapát - Nézzen még több képet!

Arról az általunk megkérdezettek nem tudtak, hogy a férfi büntetett előéletű, pedig a bíróságon elmondták, hogy korábban már elítélték, egyebek mellett vagyon elleni bűncselekményekért. Az egyik szomszéd nő mesélt olyan korábbi esetről, amelynek a jelentősége a mostani ügy miatt felértékelődött. "Amikor a lányom 15 éves korától elkezdett járni busszal Pécsre, felfigyelt arra, hogy ez az öreg folyton bámulja. Mintha le akarná vetkőztetni a szemével. Így ha meglátta, inkább átment az utca másik oldalára" - mondta az asszony, aki állítja, hogy a lánya már évekkel ezelőtt mesélt neki erről. Akkor nem tartották annyira fontosnak a dolgot, hogy jelentsék bárkinek is, és a nő ma is úgy gondolja, nem volt szó valódi veszélyről.

"Mondják már meg, mi van itt?!"

Az idős férfi felesége nagyjából egy évvel ezelőtt halt meg, tehát akkor még élt, amikor a gyanú szerinti bűncselekmény történt. A nagyapa mindig sok időt töltött otthon, a szomszédok nem emlékeznek arra, hogy lett volna komolyabb munkája. "Kirakta a motorját, a Jawáit, Zetkáit, és azokat próbálta eladni" - Bodor Attila szerint ezzel próbált pénzt keresni. A család egyébként - tudtuk meg több helyitől - fémeladásból él. Az egyik szomszéd ezt azzal egészítette ki, hogy ő úgy tudja, épületeket bontanak le, és eladják a hulladékot.

Fotó: Pályi Zsófia
A bal szélső házban lakik a család - Nézzen még több képet!

Ránézésre normálisak, nem züllöttek, magukba zárkóztak - többen is így jellemezték a családot. A főutcán álló házuk homlokzatán egy magyar címer virít, a kertben egy Szűz Mária-szobor áll, a kapu két oldalát pedig lófejet formázó szobrok díszítik. A családtagok nem akartak megszólalni, és láthatóan elegük van az újságírókból. Amikor az [origo] munkatársai megjelentek a háznál, az addig még az utcán álldogáló nagydarab férfi - valószínűleg az apa - elindult befelé. A köszönés és a kérdések ellenére nem fordult hátra, de amikor beért az udvarba, megállt. Karjait az égnek emelte, és szinte szóról szóra megismételte kiabálva azt, amit a nagyapa mondott a bírósági folyósón: "Mi van itt? Mondják már meg, mi van itt?!"

Fotó: Pályi Zsófia