Tovább nőtt az ismertté vált kábítószer-használók száma Magyarországon - állítja egy minisztériumi jelentés. Változatlanul a cannabis a legnépszerűbb drog, de egyre nő a heroin- és a kokainfogyasztás is.

2006-ban összesen több mint 15 ezer drogfogyasztót regisztráltak az adatszolgáltatásra kötelezett kezelőhelyek, ez öt százalékos növekedést jelent az előző évhez képest - derül ki a Nemzeti Drog Fókuszpont, valamint a Szociális és Munkaügyi Minisztérium (SZMM) 2007-es jelentéséből.

A kezelt kábítószer-használók számának növekedésében szerepet játszhat, hogy a rendszerváltás óta nem csökkent a drog mennyisége Magyarországon, a szerek egy része az elmúlt időszakban olcsóbbá is vált, másrészt a többi európai országban tapasztalt jelenségek is begyűrűznek Magyarországra - mondta Portörő Péter, az SZMM főosztályvezető-helyettese.

Portörő hozzátette: az is szerepet játszhat a növekedésben, hogy a drogprevenció nem elég hatékony. 2003-ig folyamatosan nőtt a drogprobléma kezelésére fordított összeg, azóta azonban csökkentek ezek a pénzek, az elmúlt években megelőzésre 600-700 millió forintot költött az állam.

Varga Orsolya, a Nemzeti Drog Fókuszpont koordinátora szerint sok oka van annak, hogy a prevenciós programok nem fedik le a teljes magyar népességet: egyik a pénzhiány, a másik a programok módszertanának hiányossága, valamint az, hogy nem értékelik a befejezett programokat.

A 2007-es nemzeti jelentés szerint tavaly is a cannabisszármazékok miatt kezeltek aránya volt a legmagasabb, 11 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Tovább nőtt a kezelt kokainfogyasztók száma is, a korábbi évhez képest felével többen - összesen több mint kétszázan - használták a szert - olvasható a jelentésben.

Egyre több a heroinista is Magyarországon, annak ellenére, hogy az évezred első öt évében ez a szám folyamatosan csökkent. A heroinfogyasztás és a szer intravénás használata is 15 százalékkal nőtt. Kevesebb viszont az amfetaminfogyasztó és a hallucinogénhasználó a  tanulmány szerint.

A magyar fiatalok legkedveltebb szere a cannabis, és sokan használják a gyógyszereket alkohollal. Az ifjúság körében azonban nem növekedik látványosan a droghasználat - állítja a jelentés. Továbbra is kevés intravénás kábítószer-használó fertőzött HIV-vel, harminc százalékuk azonban hepatitis C-vel fertőzött.

Az elmúlt évekhez képest összességében kevesebben haltak meg a drog miatt, a halálos heroin-túladagolások száma azonban tovább növekedett, a meghalt kábítószeresek mintegy kilencven százaléka ennek a szernek az áldozata lett. Magyarországhoz hasonlóan egész Európában nőtt a becsült kokainhasználók száma, ezzel párhuzamosan azonban összességében az intravénás kábítószer-használat csökkent.