Huszonhat vádlott a roma kárpótlási ügyben

2007.11.26. 13:24

Roma kárpótlással kapcsolatos visszaélések miatt 26-an álltak a Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróság elé a hétfőn kezdődött tárgyalássorozat első napján. A vádlottak között van a Győri Roma Kisebbségi Önkormányzat jelenlegi elnöke is.

Huszonhatan álltak a megyei bíróság elé Győrben egy roma kárpótlási ügyben. Több vádlott esetében különösen nagy kárt, illetve jelentős kárt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett csalás és többrendbeli okirat-hamisítás a vád.

A bíró szerint az elsőrendű vádlott, a Győri Roma Kisebbségi Önkormányzat jelenlegi elnöke és társai tisztában voltak azzal, hogy a kárpótlást igénylő személyek nem voltak jogosultak az Osztrák Megbékélési Alap által nyújtott kárpótlás felvételére. Számukra az volt a fontos, hogy minél több embert bevonjanak a kárpótlási igénylés körébe - közölte a bíró.

Az átutalt kárpótlási összeg egy részét ugyanis rendre elkérték a jogtalanul kárpótoltaktól. Az elsőrendű vádlott közreműködésével kiutalt összeg a vádirat szerint meghaladja a 204 millió forintot.

A magyar és az osztrák kormány 2000-ben kötött megállapodást arról, hogy az Osztrák Megbékélési Alap 672 millió schilling értékhatárig egyszeri pénzjuttatásban részesíti azokat, akiket a vészkorszakban, 1944-1945-ben, a nemzetiszocialista rendszer a mai Ausztria területére deportált és rabszolga- vagy kényszermunkára kötelezett. Az igénylőknek a jogosultságot korabeli vagy később keletkezett dokumentumokkal, illetve végső esetben tanúk által aláírt nyilatkozattal kellett igazolniuk.

A kárpótlási kérelmet két tanú, valamint a cigány kisebbségi önkormányzat elnöke vagy helyettese jelenlétében kellett nyilatkozatban rögzíteni. A dokumentumban a tanúk azt igazolták, hogy az igénylő velük együtt szenvedte el a kényszermunkát a második világháború idején.

Győrött a helyi roma kisebbségi önkormányzat akkori elnökhelyettese, jelenlegi elnöke előtt tették meg a nyilatkozatokat a tanúk. Ez utóbbiak között olyanok is szerepeltek, akik egy-két évesek voltak a második világháború idején.

A tárgyalássorozat a vádlottak meghallgatásával folytatódik a hónap végén. Ítélethirdetésre várhatóan a jövő évben kerül sor.

KAPCSOLÓDÓ CIKK