3-4 ezer Volán-járat maradt ki a sztrájk miatt

Vágólapra másolva!
Volt ahol a dolgozók fele, de sok helyen az összes sofőr sztrájkba lépett kedd reggel a volán-társaságoknál. Azért tiltakoztak, hogy az autóbuszvezetők korkedvezményes nyugdíja ne függjön a vezetett jármű típusától.
Vágólapra másolva!

Befejeződött a Volán-társaságoknál üzemkezdet és 7 óra között eltérő időben megtartott országos sztrájk. A Közúti Közlekedési Szakszervezet (KKSZ), az Autóbuszközlekedési Dolgozók Uniója (ADU), a Közlekedési Munkástanácsok Szövetsége (KMSZ) és a Liga Közlekedési Szakszervezetek Ágazati Szövetsége azért hirdetett sztrájkot, hogy az autóbuszvezetők korkedvezményre jogosító ideje ne függjön a vezetett jármű típusától.

Korcsolayné Kovács Krisztina, a KKSZ elnöke úgy értékelte, hogy sikeresek voltak a helyi sztrájkok, ahol szinte 100 százalékos volt a részvétel a buszvezetők körében, kivéve a Balaton Volánt, ahol felvették a munkát. A Vasi Volán autóbuszvezetői kék szalag kihelyezésével fejezték ki szolidaritásukat, miután ők a múlt héten sztrájkoltak. A szakszervezet szerint 3-4 ezer menetrend szerinti járat nem indult el a munkabeszüntetés ideje alatt.

A szakszervezet továbbra is tárgyalni kíván, céljuk, hogy az autóbuszvezetők korkedvezménye ne függjön a vezetett jármű típusától, és erről hosszú távon kívánnak megállapodni.

Kavalecz Imre, a MÁV sajtófőnöke az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a Volán-sztrájk alatt kiugróan nem nőtt a vasúton a személyforgalom, szerelvényt nem kellett megerősíteni.

Az MTI helyi tudósítóinak jelentései szerint minden megyében - eltérő időpontokban - rendben befejeződött a sztrájk.Csongrád megyében a buszpályudvarról reggel hat órakor egyszerre közel ötven járat indult el. Utasok alig voltak, a Budapestre induló gyorsjárat üresen indult. A forgalmi rend várhatóan délre áll helyre.

Tolnában is hat órakor fejeződött be a sztrájk, várhatóan 8 és 9 óra között helyreáll a forgalom.

Fejér megyében fél hatkor elindultak az Alba Volán Zrt. székesfehérvári és dunaújvárosi helyi járatai, és a helyközi járatok is. A helyi közlekedés a sztrájk befejezését követően helyreállt, a helyközi várhatóan 9 órára tér vissza a menetrendszerinti állapothoz. Az MTI információi szerint az utazóközönség többsége megértéssel fogadta a munkabeszüntetést.

A Bács-Kiskun megye északi részén üzemelő Kunság Volánnál és a megye déli részén működő Bács Volánnál is véget ért a munkabeszüntetés, a buszjáratok elindultak. Itt a helyi járaton dolgozó buszsofőrök fele csatlakozott a sztrájkhoz. A távolsági járatok elindultak.

A Komárom-Esztergom megyei Vértes Volánnál 460 járat állt a sztrájk miatt, a munkabeszüntetés reggel 7 óráig tartott. A tatabányai pályaudvaron szalaggal akadályozta a szakszervezet a ki- és behajtást. A munkabeszüntetéshez az összes, reggelre vezényelt munkavállaló csatlakozott.