Jogsértő a vizeltetős diszkórazzia az ombudsman szerint

Vágólapra másolva!
Nem kötelezhetik a diszkórazziák során ránézés alapján kiválasztott fiatalokat a rendőrök vizeletminta adására - állapította meg egy konkrét ügyben végzett vizsgálata után Szabó Máté ombudsman. A jogalap nélküli vizsgálatok mellett az ombudsman azt is sérelmezte, hogy a fiatalokkal szemben feltehetőleg megfélemlítő módszereket is alkalmaztak a rendőrök: nem biztosították sem a védelemhez való jogukat, sem a panaszjogot.
Vágólapra másolva!

Állampolgári panasz alapján indított vizsgálatot egy Nógrád megyei diszkórazzia ügyében Szabó Máté ombudsman. A panaszos is azok között a fiatalok között volt, akiket a rendőrök a helyszínen vizeletvizsgálatra köteleztek, hogy ellenőrizzék, fogyasztott-e valamilyen drogot. Az akcióban 118 embert igazoltattak, és 39 embert köteleztek vizeletminta adására.

A teszt THC (a marihuána hatóanyaga) határértéket mutatott ki a panaszosnál, ezért a rendőrök kivitték az épület elé, a falhoz lökték, ruházatát átvizsgálták, majd előállították a salgótarjáni kapitányságra, ahol gyanúsítottként kihallgatták, de ellenőrző vizsgálatot kérése ellenére sem végeztek. A razzia után összesen 12 olyan embert vittek be a kapitányságra, akiknek a tesztje pozitív lett.

Az ügyet megvizsgáló ombudsman szerint a rendőrök több jogsértést is elkövettek. A ránézés alapján kiválasztott fiatalokat nem kötelezhették volna vizeletminta adására. Erre úgy lett volna módjuk a rendőröknek, hogy ha felmerül bennük valamilyen bűncselekmény elkövetésének gyanúja - amely lehet kábítószerrel való visszaélés is, akkor beviszik az érintetteket, ezután kerülhetett vizsgálhatták volna a vizeletüket, kérhettek volna szakértői véleményt, és ezt követhette volna a gyanú közlése és a gyanúsított kihallgatása. "A vizeletminta adása azonban megalapozott gyanú nélkül nem kényszeríthető ki" - áll az ombudsman állásfoglalásában.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa azt is sérelmezte, hogy a tömegesen igazoltatott, vegzált, eljárási jogaikat érintően tájékozatlan, előállított fiatalokkal szemben feltehetőleg megfélemlítő módszereket is alkalmaztak a rendőrök, nem biztosították sem a védelemhez való jogukat, sem a panaszjogot. A diszkórazzia aránytalanul súlyos sérelmet jelentett meghatározatlan számú fiatalnak, akár előállították a gyanú alapján, akár csak vizsgálatra kötelezték őket - közölte az ombudsman, aki szerint a vizsgált intézkedés sem a hatályos jogszabályoknak, sem az alkotmányos követelményeknek nem felelt meg.

Szabó Máté felkérte az országos rendőrfőkapitányt, hogy intézkedjen a diszkórazziák eddig követett gyakorlatának felülvizsgálatára és nyomatékosan hívja fel az alárendelt szervek figyelmét a jogszabályok betartására.

A Társaság a Szabadságjogokért már korábban is jelezte: az ilyen akciók nem szolgálják a drogprevenciós célokat. A szórakozóhelyeken szabadidejüket töltő embereket nem szabad a kábítószerek vagy kábítószer-kereskedők elleni küzdelem puszta eszközének tekinteni. A békésen szórakozó fiatalok elleni ilyen fellépés nem csupán hatástalan, rendkívül költséges és megalázó eljárás, de jogszerűtlen is - áll a szervezet korábbi felhívásában.