Három évet is kaphat a zsaroló diák

Vágólapra másolva!
Zsarolás miatt nem, legfeljebb csak testi sértésért büntethető az a 14 éves mohácsi diák, aki két társát rávette, szedjenek pénzt a diákoktól. Ha diák bűnössége bebizonyosodik, akár három év szabadságvesztést is kaphat.
Vágólapra másolva!

Zsarolásért nem büntethető, testi sértés miatt azonban eljárás indul azon mohácsi általános iskolás ellen, aki a közelmúltban rávette két társát, szedjenek pénzt diákoktól - közölte a baranyai rendőrség.

A bandavezér a zsarolások elkövetésének idején még nem volt tizennégy éves, így azokért nem lehet felelősségre vonni. Mivel azonban a diák ököllel arcul ütött egy ellene valló diákot, a rendőrség gyermekkorú sérelmére elkövetett könnyű testi sértéssel gyanúsítja. Ha bűnössége bebizonyosodik, akár három év szabadságvesztést is kaphat.

A bűncselekmény-sorozatra - amelyről elsőként a Új Dunántúli Napló számolt be - úgy derült fény, hogy az ügyben nem érintett diákok elmondták azt osztályfőnöküknek, az intézmény vezetői pedig értesítették a rendőrséget. A gyanú szerint az egyik tizennégy éves tanuló két társát rávette arra, hogy neki dolgozva, zaklatással pénzt szedjenek be diákoktól.

A zsaroló diákok az elmúlt hónapokban legalább három gyermektől egyenként 10-12 alkalommal vettek el kisebb összegeket. A zsarolók ellen rendőrségi vizsgálat és iskolai fegyelmi eljárás is indult, koruk miatt azonban nem büntethetők, ráadásul az intézményből csak akkor zárhatók ki, ha máshol felveszik őket.