Téves mérés okozta a lőrinci nehézfémszennyezést

Vágólapra másolva!
A város vezetői összecserélték a mértékegységeket, ezért láthatott napvilágot olyan hír, hogy súlyosan szennyezett a lőrinci horgásztó. Víg Zoltán, a város polgármestere elismerte, hogy laikusként nem fedezte fel "a mértékegységeken alapuló tévedést". Jánosi László, a Fidesz helyi önkormányzati képviselője rémhírterjesztés miatt feljelentést tett a szocialista polgármester ellen.
Vágólapra másolva!

Sárosi Károly, a Heves megyei település alpolgármestere hétfőn jelentette be, hogy környezetkárosítás miatt tett feljelentést Lőrinci önkormányzata, azt követően, hogy a határértékeket több százszorosan meghaladó nehézfémszennyezést mutattak ki a helyi horgásztóban.

A riadalmat az okozta, mint később kiderült, hogy a magáncég által készített vizsgálati anyagban a víz literjének nehézfémtartalmát mikrogrammban adták meg, miközben az egészségügyi határértékek meghatározására a miligramm/litert használják a jogszabályok.

A vizsgálatok szerint arzénból 519-szer, bórból 341-szer, a báriumból 313-szor, kadmiumból kétszer, krómból 46-szor, rézből 31,4-szer, higanyból pedig 40-szer több található a tóban az egészségügyi határértéknél.

Jánosi László szerint a város vezetői mérhetetlen károkat okoztak a településnek, illetve a halastavon kialakított hétvégi horgászházak tulajdonosainak, ezért tett feljelentést.

A polgármester a jelentést korábban elküldte a környezetvédelmi szakhatóságnak, és a környezetvédelmi minisztériumnak is, de ott sem fedezték fel a tévedést. Ő, nem szakemberként elfogadta a vizsgálat eredményét.

Ugyanakkor a víz nehézfémtartalma 3-4 kémiai elem esetében még így is meghaladja az egészségügyi határértéket. Igaz, közel sem olyan mértékben, mint amit korábban publikálták - jegyezte meg Víg Zoltán.