Csökkentenék a kémia, fizika, biológia óraszámát

Vágólapra másolva!
Az oktatási tárca napokban megjelent kerettanterv-javaslata a természettudományos tárgyak óraszámcsökkentését tartalmazza. Az érintett tanárok tiltakozó petícióval fordultak a minisztériumhoz, mivel szerintük ésszerűtlen és káros lenne, ha ezentúl kevesebb biológia-, kémia- és fizikaórájuk lenne a középiskolásoknak - olvasható a szerdai Népszabadságban.
Vágólapra másolva!

Tiltakoznak a tanárok a természettudományos tárgyak óraszámának javasolt csökkentése ellen - számolt be róla a szerdai Népszabadság. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium a napokban jelentette meg honlapján a kerettantervekről szóló jogszabálytervezetet.

A természettudományos ismereteket oktató tanárok szerint a terv tárgyaikra vonatkozóan óraszámcsökkentést tartalmaz. Tizenegyedik osztályban heti két és fél helyett két fizika lenne, a kémiára hetedik, nyolcadik és kilencedik évfolyamon kettő helyett csak másfél órát kellene szánni, a tizedikesek pedig heti két óra helyett csak egy órában tanulnának biológiát.

A tanárok petíciót fogalmaztak az ajánlás ellen, a kémikusokét eddig 1900-an, a fizikusokét 1500-an, a biológusokét 200-an írták alá, és tiltakozó levelet küldött a szaktárcának a Magyar Nukleáris Társaság is. A tiltakozók szerint ésszerűtlen és káros lenne csökkenteni a természettudományos tárgyak óraszámát, a kémiában például a tárgy megszerettetésére nagy szükség van az időigényes kísérletezésre, a népszerűnek számító biológia visszaszorítása pedig a Magyar Biológiatanárok Egyesülete szerint a természettudományos oktatás sikerét tenné kockára.

A kerettantervekban javasolt óraszámokat az iskolák nem kötelesek betartani, eltérhetnek attól - hívta fel a figyelmt Brassói Sándor, a minisztérium főosztályvezető-helyettese. Az iskolák többsége általában mégis elfogadja őket - írta a Népszabadság.