Színvallásra kéri a Gripen-ügyben a pártokat az MDF

Vágólapra másolva!
A parlamenti pártok elnökei vállaljanak garanciát arra, hogy pártjuk érintetlen a Gripen vadászgépek beszerzésével kapcsolatos korrupciós gyanúban - erre szólított fel pénteken az MDF. A párt azt szeretné, hogy a parlamenti pártok hétfőig írjanak alá egy ezzel kapcsolatos nyilatkozatot. Az akció oka: felmerült, hogy a svéd gépeket forgalmazó brit cég dollármilliókat fizethetett magyar pártoknak.
Vágólapra másolva!

Az MDF azt szeretné, hogy a parlamenti pártok elnökei politikai tanúvallomás keretében aláírásukkal vállaljanak garanciát arra: pártjuk érintetlen a Gripen vadászrepülőgépek beszerzésével kapcsolatos korrupciós gyanúban - ezt Dávid Ibolya, a párt elnöke jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján.

Dávid Ibolya az újságírók jelenlétében írta alá a tanúvallomást, amelyet e-mailben eljuttatnak a többi parlamenti párthoz is. A nyilatkozat tartalmazza, hogy amennyiben mégis kiderülne, a párt kapott illegális pénzügyi támogatást, akkor a pártelnöknek személyes felelősséget vállalva, azonnali hatállyal le kéne mondania tisztségéről. Az MDF azt kéri, hétfőn 12 óráig nyilatkozzanak arról a parlamenti pártok, hogy aláírják-e a tanúvallomást.

A Gripen-üggyel hétvégi számában foglalkozott a The New York Times című amerikai napilap. Az újság a CIA-anyagokból tájékozódó amerikai illetékesekre hivatkozva azt írta: a magyar és a cseh gépvásárlás hátterében is lehettek kenőpénzek, a BAE - a Gripeneket forgalmazó brit BAE Systems - dollármilliókat fizethetett magyar pártoknak, hogy elnyerje a szerződést.

Mint arról korábban az [origo] is beszámolt, a BAE-vel szemben már több esetben felmerült kenőpénzek osztogatásának a vádja, idén nyáron a BBC állította, hogy Bandar bin Szultán hercegnek, Szaúd-Arábia volt washingtoni nagykövetének több mint 1 milliárd font (367 milliárd forint) kenőpénzt fizettek, amiért segített tető alá hozni a 40 milliárd font értékű - 14 680 milliárd forintos - szaúdi vadászgéprendelést.