A TASZ védheti meg Orbánt a kormánytól

Vágólapra másolva!
A TASZ jogvédő civil szervezet elvállalta Orbán Viktor védelmét abban a perben, amit az igazságügyi minisztérium indított a Fidesz-elnök ellen. A igazságügyi tárca azt nehezményezte, hogy Orbán azt mondta: tavaly október 23-án béke lett volna, ha a rendőrség politikai utasításra nem támadja meg a Fidesz-gyűlés résztvevőit.
Vágólapra másolva!

Elvállta Orbán Viktor védelmét a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) nevű jogvédő civil szervezet abban a perben, amelyet az igazságügyi minisztérium indított a Fidesz elnöke ellen - közölte az [origo]-val Schiffer András ügyvéd, a TASZ ügyvivője.

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium márciusban indított személyiségi jogi pert Orbán ellen, mert a politikus a tavaly október 23-i eseményekre utalva azt mondta: béke és nyugalom lett volna, ha a rendőrség "nyilvánvaló politikai utasításra" nem támadja meg a jogszerűen és békésen összegyűlt megemlékezőket.

Schiffer - aki először a Hírszerzőnek beszélt a megbízásról - elmondta, hogy a Fidesz kérte fel őket Orbán védelmére, és ők azért vállalták el, mert szeretnék elérni, hogy a közhatalmi szervek ne perelhessenek jó hírnevük védelmében. Az ilyen perek ugyanis, a TASZ szerint jelentősen korlátozhatják a politikai viták szabadságát. Ilyen esetek pedig egyre gyakrabban előfordulnak, korábban például a Terézvárosi Önkormányzat perelte be az Óvás egyesületet.

A TASZ korábban már védte a Munkáspárt elnökét, Thürmer Gyulát, valamint a magát hungaristanák valló Bácsfi Dianát is - mondta Shciffer, aki nem foglalkozik azzal, hogy Orbán Viktor jogi képviselete miatt a TASZ-t esetleg összemoshatják a Fidesszel. A TASZ pártoktól független jogvédő szervezet, amit az is bizonyít, hogy tevékenységére még soha nem fogadott el egyik kormánytól sem közpénzt - tette hozzá Schiffer.