Orbán Viktor és Torgyán József tanúkénti meghallgatását is kérte csütörtökön Szabadi Béla ügyvédje a másodfokú büntetőper első napján. Az egykori kisgazda államtitkárt tavaly bűnösnek találta az elsőfokú bíróság, de ő továbbra is azt állítja, lejáratási kampány folyik ellene.

Szabadi Bélát, aki az Orbán-kormány idején Torgyán József minisztersége alatt a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) politikai államtitkára volt, tavaly ősszel - nem jogerősen - felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte az első fokon eljáró Fővárosi Bíróság 19 rendbeli hivatali visszaélés, továbbá hűtlen kezelés miatt. Bűnösnek találták az egykori kisgazda politikust például abban, hogy FVM cégeken keresztül támogatták az FTC-t.

A fellebbezések folytán került másodfokra a Fővárosi Ítélőtábla elé az ügy. A csütörtöki tárgyaláson Szabadi ügyvédje kifogásolta az elsőfokú bíróság tevékenységét és számos bizonyítási indítvánnyal élt. Így többek között kérte Orbán Viktor, Torgyán József és Stumpf István volt kancelláriaminiszter tanúkénti meghallgatását, továbbá több száz oldalnyi irat, például hivatalos levelek, Kehi-jelentés, országgyűlési határozatok, Szabadi Béla 49 oldalas fellebbezése és egy titkos jelentés ismertetését.

A felmentéséért küzdő Szabadi Béla a táblabírák előtt ismét elmondta, hogy szerinte lejáratási kampány folyik ellene. A volt kisgazda politikai államtitkár azt állította, hogy az eljárás kezdetén "kínozták a Gyorskocsi utcában", az egyik gyanúsítottal pedig arról beszélgetett az ügyész, hogy "a kisgazdapárt háza táján ki zsidó és ki nem". A Fővárosi Ítélőtábla várhatóan a következő, jövő keddi tárgyaláson dönt Szabadi Béla bizonyítási indítványairól.