Csökkent a halálos közlekedési balesetek száma

Vágólapra másolva!
2007-ben eddig összesen 1003 halálos baleset történt a magyarországi utakon, ami hat százalékkal kevesebb, mint tavaly ilyenkor. Csökkent az egyéb közúti balesetek száma is. Az ORFK szerint a csökkenés a fokozott közúti ellenőrzéseknek köszönhető.
Vágólapra másolva!

Hat százalékkal csökkent a halálos közúti közlekedési balesetek száma az elmúlt évhez képest a rendőrség közlekedésbiztonsági intézkedéseinek is köszönhetően - közölte pénteken az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Balesetmegelőzési Bizottsága. A balesetek fő oka továbbra is a sebességhatár túllépése.

A rendőrség adatai szerint novemberig összesen 19 004 személyi sérüléses közúti baleset történt, ami két százalékkal kevesebb, mint tavaly ilyenkor. A halálos balesetek száma hat százalékkal csökkent (1003 ilyen volt). A súlyos sérülésesek két százalékkal (6411), a könnyű sérülésesek egy százalékkal (11 590) kevesebbszer fordultak elő. A halálos áldozatok száma öt százalékkal csökkent - 1123 ember vesztette az életét az utakon. Ugyancsak hat százalékkal csökkent az ittas állapotban okozott balesetek száma is (idén eddig 2354 volt).

A balesetek fő okai a bizottság adatai szerint továbbra is a sebességhatár túllépése, illetve a sebesség helytelen megválasztása (4572 baleset történt ezek miatt), gyakran az elsőbbség meg nem adása matt karamboloznak az autósok (4439 eset volt), illetve helytelenül kanyarodnak (3258 alkalommal okozott ez balesetet). A balesetek 63 százalékát személygépkocsi-vezetők okozták.

Az ORFK emlékeztetett, hogy 2007. május 1-től 2007. december 31-ig fokozott közúti ellenőrzést folytatnak az utakon. A statisztikai adatok 2007 első negyedévében még nem mutattak kedvező irányú elmozdulást, akkor az előző évihez képest még 16 százalékkal több személyi sérüléses balesetet regisztráltak, a halálos áldozattal járó balesetek száma pedig 37 százalékkal több volt.