Sólyom: Cigányellenes tüntetés volt a Gárda felvonulása

Vágólapra másolva!
A kisebbségi ombudsman megkeresésére írt válaszlevelében Sólyom László köztársasági elnök cigányellenes tüntetésnek nevezte a Magyar Gárda vasárnapi felvonulását. Az államfő szerint az ilyen akcióknak nem csak az ideológiájuk elvetendő, hanem gyakorlatilag is károsak. 
Vágólapra másolva!

A Magyar Gárda december 9-i felvonulása kifejezetten cigányellenes tüntetés volt - írta a köztársasági elnök a Kállai Ernő kisebbségi ombudsmannak címzett válaszlevelében. Kállai az MTI-nek vasárnap azt mondta, levélben valamennyi közjogi méltóságot megkereste azzal, hogy fejtsék ki álláspontjukat a Magyar Gárdával kapcsolatban.

"Egyetlen jóakaratú ember sem tűrheti az emberi méltóság megsértését és egyenlő méltóságunk megkérdőjelezését. Ki kell fejeznünk tehát szolidaritásunkat" - olvasható az államfő válaszlevelében. "Amellett, hogy ideológiájuk elvetendő, ezek az akciók gyakorlatilag is mérhetetlenül károsak, olyan légkört teremtenek, amely csakis nehezíti a cigányság társadalmi beilleszkedésének előrehaladását" - fogalmazott Sólyom László.

A köztársasági elnök felhívta a figyelmet arra, hogy a december 9-i tatárszentgyörgyi felvonuláson a Jobbik egyik szónoka negatív tulajdonságokat etnikai, faji vagy biológiai meghatározottsággal kötött össze. "Az ilyen gondolatokat, amelyek a náci ideológiának is részei voltak, a leghatározottabban visszautasítom" - írta. Sólyom szerint nyugalomra, nyitottságra és együttműködési készségre, valamint a kötelességek vállalására van szükség, mind a többségi társadalom, mind a cigányság részéről.

A Magyar Gárda 260 és a nyírségi szerveződésű Nemzeti Őrsereg 50 tagja vasárnap délután tartott felvonulást a Pest megyei Tatárszentgyörgyön. A szervezet vezetői több sajtónyilatkozatban jelezték, hogy a demonstrációval a szerintük létező "cigánybűnözésre" akarják felhívni a figyelmet. A Jobbik szerint el kell törölni a romákkal szemben alkalmazott pozitív diszkriminációt, a segélyeket csak közmunkavégzéshez kötve lehetne folyósítani, és a párt fellép minden olyan kormányzati intézkedés ellen, ami a cigányság erőszakos integrációjára vonatkozik, mert véleményük szerint a cigányság problémáját csak szegregációval lehet megoldani.