Már fújnák a szondát a bírák is

Vágólapra másolva!
A Legfelsőbb Bíróság már nem gondolja úgy, hogy a bírák visszautasíthatják a szondáztatást mentelmi jogukra hivatkozva. A szabályozás azonban továbbra is vitatott: egy képviselő szerint senki nem bújhat ki a szondáztatás alól, a rendőrség szerint azonban nem ilyen egyszerű a helyzet.
Vágólapra másolva!

Nemrég visszavonta a Legfelsőbb Bíróság azt a határozatát, amely szerint a bírák a mentelmi jogra hivatkozva visszautasíthatták a szondáztatást - közölte az RTL Klub Híradója.

Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke kijelentette: "Semmilyen megoldás, amely gépkocsivezetők, emberek között indokolatlanul tesz különbséget, és bizonyos személyeket érinthetetlenné tesz, visszautasítom. Ez a 21. századdal, egy demokratikus jogállammal ellentétes."

A televízió szerint jogszabályt a rendőrök és politikusok is másként értelmezik. Lomnici ettől függetlenül súlyos etikai vétségnek tartaná, ha egy bíró közlekedési ellenőrzéskor mentelmi jogára hivatkozna. A Legfelsőbb Bíróság elnöke úgy tudja, hogy ilyen még nem fordult elő.

Répássy Róbert fideszes parlamenti képviselő az RTL Klubnak azt mondta, tévedés, hogy a mentelmi jogról szóló törvény lehetőséget ad a szondáztatás megtagadására. A politikus szerint sokszor éppen a rendőrök nem merik megszondáztatni a politikusokat, mert tartanak az esetleges következményektől.

A rendőrség részéről Jámbor István alezredes viszont megjegyezte, hiába fújatnák a szondát, ha a képviselő nem akarja, akkor nem tehetnek semmit.