Medián: A többség egyetért a sztrájkolókkal

Vágólapra másolva!
A többség egyetért a jövő hétfőre meghirdetett határozatlan idejű sztrájk céljaival - derül ki a Medián felméréséből, amelyet a Népszabadság ismertet. Az emberek egyötöde véli úgy, hogy személyesen is érinteni fogja a munkabeszüntetés, amellyel a szervezők a kormány reformintézkedései ellen tiltakoznak.
Vágólapra másolva!

A lakosság 63 százaléka támogatja a Liga által december 17-ére, az egészégbiztosítási törvény parlamenti végszavazására meghirdetett sztrájkot - derül ki a Medián által a Miniszterelnöki Hivatal megrendelésére készített felmérésből, amelyet a Népszabadság ismertet. A Liga által november végén készíttetett kutatás is ugyanekkora támogatottságot mutatott.

A Medián felmérése szerint a megkérdezettek 57 százaléka vélte úgy, hogy a munkabeszüntetés képes arra, hogy a kormányt döntéseinek megváltoztatására késztesse. A Liga és a hozzá csatlakozott szervezetek tiltakoznak az egészségbiztosítási reform, az új nyugdíjszámítási szabályok és a vasúti mellékvonalak megszüntetése ellen.

A Népszabadság által ismertetett felmérés szerint a megkérdezettek egyötöde állította, hogy a sztrájk jelentősen akadályozza a napi teendőiben, és az ország életében is komoly fennakadást okoz. Minden negyedik ember azonban azt mondta, az ország számára komoly nehézségeket jelenthet, de a maga életében elhanyagolható problémákat okozhatnak a munkabeszüntetések.

A Medián felmérése kitért arra a Gaskó István Liga-vezető nagy visszhangot kiváltott javaslatára, amely szerint a szakszervezet kifizetné azoknak a szocialista képviselőknek a büntetését, akik a frakciófegyelmet megszegve, az egészségbiztosítási törvényre nemmel szavaznak. Az emberek többsége (tízből hat megkérdezett) elutasította a Liga-vezér javaslatát - írja a Népszabadság, amely hozzáteszi: csak minden harmadik ember vélekedett úgy, hogy Gaskó javaslata jó ötlet, mert lehetővé teszi, hogy a képviselők a lelkiismeretük szerint szavazzanak.