Mégis tetszenek Sólyom jelöltjei az MSZP-nek

Vágólapra másolva!
Az Országgyűlés Emberi jogi bizottsága szerdán egyhangúan támogatta Nagy Boldizsár és Péterfalvi Attila ombudsmanjelölteket. Egy nappal korábban egy másik bizottságban még tartózkodásukkal üzentek Sólyom Lászlónak a szocialisták.
Vágólapra másolva!

Mindkét ombudsmanjelöltet támogatta az Országgyűlés Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottsága szerdai budapesti ülésén. A testület az adatvédelmi biztosnak újra jelölt Péterfalvi Attilát és a jövő nemzedékek ombudsmanjának javasolt Nagy Boldizsárt is egyhangúan, 16-16 igen szavazattal támogatta.

Sólyom László köztársasági elnök múlt héten kedden jelentette be, hogy Nagy Boldizsár nemzetközi jogászt jelöli az új ombudsmani posztra, és javasolja Péterfalvi újraválasztását. Kedden a környezetvédelmi bizottság hét MSZP-s tartózkodás mellett csak 11 igen szavazattal - az ellenzékiek mellett Szabó Imre szocialista és Velkey Gábor szabad demokrata képviselők voksával - támogatta Nagy Boldizsár jelölését. A szocialisták többsége tartózkodásával a köztársasági elnöknek üzent, mert nem értenek egyet azzal, hogy nem egyeztet a pártokkal a jelöltek megnevezése előtt.

Péterfalvi Attila szerdai meghallgatása során elsősorban elmúlt hat éves munkájáról számolt be. Mint elhangzott, 2001-2007 között ombudsmani működése alatt több mint tizenkétezer ügy érkezett hivatalához, ezek közül mintegy 1000 foglalkozott az információszabadsággal. Péterfalvi kiemelt, a nyilvánosságot szolgáló ügyként említette az üvegzseb-programot, az államháztartási adatok kötelező közzétételét, a KEHI és más felügyeletek vizsgálatai során keletkezett adatok nyilvánossá tételét. Hozzátette viszont, hogy a politikai marketing terén nem tudott sikert elérni, hiába jelezte a 2002-es választások után, hogy valamivel ki kellene váltani az ajánlószelvényeket, mert sok visszaélésre adnak okot.

A jövő nemzedékek ombudsmanjának javasolt Nagy Boldizsár azzal kezdte, hogy az új típusú állampolgári biztos egyéni panaszok nyomán is eljár majd, de nem lesz önálló hatóság. "Az lesz a dolga, hogy csiklandozza a hatóságokat, ha ellustultak. Illetve, ha a helyzet kétségbeejtő, akkor a hatóság helyett beindítson egy felügyeleti vagy egy bírósági eljárást" - jelentette ki. Nagy Boldizsár fő feladatának azt nevezte, hogy a jövendő gazdasági döntésnél a természetvédelmet pártoló alternatívák kapjanak elsőbbséget.