Bezárkóznak a kerepesi tüntetéstől félő romák

Vágólapra másolva!
Bár állítólag nem vesz részt a Magyar Gárda a pénteki kerepesi demonstráción, a helyiek mégis újabb cigányellenes felvonulásától tartanak. Sokan féltik a gyerekeiket, és inkább ki se mozdulnak holnap a lakásukból. A harcosabb természetűek viszont csúzlival készülnek, és más településekről érkező erősítésben bíznak. A tüntetést egy szülő kezdeményezte a helyi iskolában kialakult ellentétek miatt.
Vágólapra másolva!

A Budapest közigazgatási határától mindössze néhány kilométerre fekvő Kerepes semmiben sem különbözik egy átlagos magyar kertvárostól. Az elmúlt napokban azonban egy péntekre bejelentett tüntetés miatt igencsak kiéleződött a helyzet a helyi roma és nem roma lakosság között.

"Félünk és féltjük a gyermekeinket" - mondta egy kerepesi asszony szerdán az [origo]-nak. A helyi romák tartanak a pénteki demonstrációtól, sokan már csütörtökön sem viszik iskolába vagy óvodába gyermeküket. A megkérdezett felnőttek mindegyike azt mondta, pénteken nem mozdul ki otthonából.

A fiatalabbak kicsit merészebben nyilatkoztak. "Nem félünk a kihívástól, ha bántanak minket, visszaütünk" - mondta az egyik fiú. Egy másik fiatalember azt mondta, hogy csúzlival fogja lőni az arra tévedő gárdistákat. Volt, aki azt is tudni vélte, hogy több településről - például Gödöllőről és Karcagról - is érkeznek romák a tüntetés idejére.


Az egyik asszony megjegyezte, hogy a kisebbségi önkormányzat szórólapot osztott a romák között, amelyben kérték a helyieket, hogy pénteken maradjanak otthon és a gyerekeket se engedjék iskolába, óvodába. A szórólapnak azonban nyoma veszett, hiába kértük, nem tudták megmutatni. A demonstrációról magáról semmi konkrétat nem tudtak a helyiek, de a romák között az terjedt el, hogy a tüntetők azt akarják elérni, hogy a kerepesi általános iskola roma és nem roma tanulóit elkülönítsék egymástól.

A bejelentés szerint az erőszak ellen tüntetnek

A tüntetésről hivatalosan annyit tudni, hogy a gödöllői rendőrkapitányságon egy magánszemély jelentett be péntekre békés demonstrációt. Az eseményt 18 és 20 óra között rendezik meg a kerepesi focipálya előtti Hősök emlékműnél. A rendőrségi bejelentés szerint a demonstráció célja "figyelemfelkeltés az erőszak ellen, a békés egymás mellett élésért és gyermekeink biztonságáért". A szervezők feltehetőleg arra utaltak, hogy a helyi iskolában sok konfliktus volt az elmúlt években, állítólag volt olyan szülő, aki a roma diákok miatt másik iskolába íratta a gyerekét. Gáspár Tiborné, a kerepesi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke szerint a demonstrációt azért szervezik, hogy így bírják rá a romákat, járassák gyerekeiket egy másik település iskolájába.

A roma szervezetek tiltakoztak a demonstráció ellen. Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke elmondta, hogy kérte a település polgármesterét, Franka Tibort, tegyen meg mindent annak érdekében, hogy pénteken ne legyen felvonulás és ne legyen ott Kerepesen a Magyar Gárda.

A roma jogvédők szerint ugyanis a bejelentett demonstráció nagyon emlékeztet a Magyar Gárda múlt vasárnapi akciójára. Akkor Tatárszentgyörgyön a gárda 260 és a nyírségi szerveződésű Nemzeti Őrsereg 50 tagja tartott felvonulást a Pest megyei településen "a vidék közbiztonsága" érdekében. A megmozdulást Solyóm László köztársasági elnök elítélte, cigányellenesnek nevezte, a Fővárosi Főügyészség pedig nyomozást kezdett az ügyben.

Franka nem kért a biztosításból

"Eddig és ne tovább!" - mondta Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke, aki szerint a Magyar Gárda vasárnapi felvonulása Kerepesen is megismétlődhet. A Pest megyei településen szerdán tartott sajtótájékoztatón a romaszervezetek képviselői kijelentették: ha kell, farkasszemet néznek pénteken a Magyar Gárdával.

A Magyar Gárda ugyanakkor hivatalosan nem lesz jelen a kerepesi tüntetésen. Telefonon megkeresték Kerepes polgármesterét, hogy biztosítanák a pénteki rendezvényt, de Franka Tibor úgy nyilatkozott a sajtónak, hogy a felajánlást visszautasította. "Határozottan kérek minden politikai csoportot, hogy maradjon távol a pénteki demonstrációtól. Ez Kerepes belügye" - mondta a polgármester. Vona Gábor, a Jobbik Magyarországért Mozgalom elnöke az [origo]-nak azt mondta, tiszteletben tartják a település polgármesterének a kérését, és nem vesznek részt a pénteki megmozduláson.

Balogh Roland