Tombolás és pogácsázós karácsony lesz a minisztériumoknál

Vágólapra másolva!
Lamperth Mónika munkaügyi miniszter nem tűnik érzelgősnek: karácsonyi buli helyett évzáró munkaértekezletet tart majd munkatársainak, akik pogácsával és kávéval köszönhetnek el 2007-től. Akad olyan minisztérium, ahol élőzenés buli lesz, máshol tombolával és koccintással varázsolnak karácsonyi hangulatot a hivatalnokok szívébe. Buli, karácsonyi hangulat, koncertek és svédasztal - így mulat a hatalom.
Vágólapra másolva!

Készülnek a karácsonyra az állami hivatalok is. A legnagyobb szabású minisztériumi karácsonyi bulit a honvédelmi tárca tartja idén, de a HM nem a minisztériumi dolgozókat várja. Az Árvák Karácsonyán az elesett katonák gyermekei kapnak ajándékot, a Missziós Karácsonyon a jelenleg külföldi missziókban szolgáló katonák családtagjait vendégelik meg, de sajtófogadást is rendeznek. A tárca 25 milliót szán az év végi hangulatra.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) és a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) a többi tárcához képest kirúg a hámból. A GKM buliját a Jövő Házában tartják, összesen 4 320 000 forintból, és a hatszáz minisztériumi dolgozóból nagyjából háromszázötven vendéget várnak. A tárca ünnepségén ragaszkodni fognak a karácsonyi hangulathoz, de lesznek fellépők és tombolát is sorsolnak.

Az NFÜ karácsonya 4 700 000 forintba került, és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) épületében rendezték szerdán - koncertek és vacsora is volt. A terembérlet egymillió forintba került, a több mint négyszáz meghívottra költötték a fennmaradó részt. Úgy tudjuk, az NFÜ egyik osztálya egy másik karácsonyi ünnepségre is hivatalos: ezt egy pályázatkezelő cég, a Magyar Gazdaságfejlesztési Központ rendezi uniós pénzből. A célra a Vígszínház épületét bérelték ki. Az információt a MAG Zrt-nél nem erősítették meg, mivel nem sikerült elérnünk az illetékest.

Nem kell öltöny

Az OIT épülete nem csak az NFÜ-t látta vendégül, hanem az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumot is, amely karácsony helyett december 7-én rendezett Luca-napi bált. Tőlük nem kért pénzt az OIT termeinek használatáért. A bálon ötszáz ember vett részt. A buli a miniszter köszöntőjével indult, és a vacsora után előzenére lehetett táncolni. Az [origo] kérdésére közölték: a bálon egyáltalán nem volt kötelező az estélyi ruha vagy az öltöny.

Puritán bulira rendezkedik be az egészségügyi, a munkaügyi és az önkormányzati tárca. Az egészségügyi minisztérium saját épületében szervez műsort és ünnepséget a dolgozóknak 400 000 forintért. Lamperth Mónika munkaügyi miniszter viszont hivatalosan nem is karácsonyi bulira, hanem évvégi munkaértekezletre várja munkatársait. Száznyolcvan vendégre számítanak, akik - közölte a sajtóosztály - csak kávét és pogácsát kapnak majd, így a partit kihozzák 350 000 forintból.

Bajnai Gordon önkormányzati miniszter viszont egyszerűen csak koccint majd munkatársaival az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium aulájában. A Pénzügyminisztérium (PM) saját nagytermében rendez karácsonyi összejövetelt, amelyre 436 dolgozót várnak. Vendégenként 2500 forintot szánnak a karácsonyi partira - az összegbe egy svédasztalos fogadás és egy koccintás fér bele. Amióta Veres János a miniszter, minden évben hasonlóan karácsonyoznak a PM dolgozói. Bulihangulat viszont nem lesz, a hivatalosságot nem csak a miniszteri beszéd, hanem a délutáni időpont is erősíti.

A földművelésügyi tárca január 20-án ad újévi fogadást, a minisztériumi karácsony elmarad. A fogadást a Vajdahunyadvárban, a Városligetben tartják, és a tárca közlése szerint a száz vendégre fejenként 1000 forintot szánnak. Ez - a sajtóosztály szerint - egy nagyon egyszerű állófogadás lesz, amire csak a Magyarországra akkreditált külföldi szakdiplomaták hivatalosak. Ezek a minden évben megrendezett fogadások rövid miniszteri köszöntővel kezdődnek, és visszafogott falatozással fejeződnek be.

Egyáltalán nem tart karácsonyi bulit a Külügyminisztérium és az Oktatási és Kulturális Minisztérium - közölték az [origo]-val az illetékes sajtóosztályokon. A környezetvédelmi tárca hivatali karácsonyának árát nem tudták megmondani a sajtóosztályon. Mindenestre több mint négyszáz főt hívtak meg a bulira, melyet az Iparművészei Múzeumban rendeznek.