Nincs egyezség a hétfői sztrájk leállításáról

Vágólapra másolva!
Nem sikerült megegyezni a hétfői országos sztrájk leállításáról a Liga Szakszervezetek és a Munkástanácsok Országos Szövetsége, valamint a kormány pénteki sztrájktárgyalásán, a sztrájk leállításának szombat déli határidejéig újabb tárgyalási fordulóról sem állapodtak meg. A szakszervezetek úgy értékelték a pénteki tárgyalást, hogy három követelésük közül egyet sem teljesít a kormány.
Vágólapra másolva!

Egyezség nélkül zárult a pénteki egyeztetés a Liga Szakszervezetek, a Munkástanácsok Országos Szövetsége, valamint a kormány képviselői között. A kormányzati oldal felelőtlenségnek nevezte azt, hogy a Liga Szakszervezetek nem hajlandó nyilvánosságra hozni a kétórásnál hosszabb hétfői és azt követő sztrájkok listáját. Ez káoszt okoz az országban, és erkölcsileg elfogadhatatlan - mondta Csizmár Gábor, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára, a kormányzati tárgyalócsoport vezetője.

Gaskó István erre válaszul elmondta: nincs jogszabályi előírás arra, hogy nyilvánosságra hozzák, hol szerveznek sztrájkot. A felelősségük abban van, hogy a sztrájkban részt vevő szakszervezetek betartsák a sztrájktörvényt, egyeztetést kezdjenek a munkáltatóval, ahol szükséges, a még elégséges szolgáltatásról. A munkáltató kötelessége, hogy a sztrájkról tájékoztassa a lakosságot.

Csizmár Gábor a sztrájkot hirdető szakszervezetek első követeléséről elmondta: az egészségbiztosítási törvényjavaslatot nem tudják visszavonni, így ez egy teljesíthetetlen követelése az érdekképviseleteknek. Gaskó István közölte: jogi szakértőikkel elemezni fogják, hogy a jogszabályok, illetve az Országgyűlés házszabálya alapján a kormánynak milyen lehetőségei lennének a törvényjavaslat visszavonására. Elmondta: a legutóbbi módosítások ellenére az üzleti biztosítók, befektetők továbbra is részesei a törvényjavaslatnak, s ez számukra elfogadhatatlan. A nemzeti kockázatközösséget szerintük csak egy pénztárral lehet fenntartani.

Nem jutottak egyezségre a másik, a nyugdíjak számítási módjáról szóló szakszervezeti követelésről sem. A harmadik követelés ügyében is fennmaradt a nézetkülönbség. A szakszervezetek továbbra is követelték, hogy záros határidőn belül és ne 2010-ig oldja meg a kormány a korkedvezményes nyugdíjba való bekerülést az arra érdemes szakmáknál. Csizmár Gábor ezzel kapcsolatban elmondta: igaz, hogy erre egy külön javaslatot ígért a korábbi, hétfői tárgyaláson, de azóta elemezték a kérdést és úgy határoztak, hogy nem kívánnak eltérni az Országos Érdekegyeztető Tanácsban ez ügyben vállaltaktól.

Az Országos Érdekegyeztető Tanácsban azt vállalta a kormányzati oldal, hogy a munkáltatókkal és a munkavállalókkal közösen létrehozandó ad hoc bizottság a jövő év januárjának végéig kidolgoz egy javaslatot arra, hogy milyen ütemezéssel kellene kialakítani 2010-ig a korkedvezményes nyugdíjazás új rendszerét, ennek során mely szakmák ügyét kell előbbre venni.