Irodaház épülhet a naphegyi teniszpálya helyére

Vágólapra másolva!
Akár irodaházat is építhet a tulajdonos a budai Naphegyen nyolcvan éve működő teniszpálya helyén. Az I. kerületi önkormányzat ugyanis pénteken megszavazta a kerületi építési szabályzat módosítását. Egy szervezet aláírásgyűjtéssel tiltakozott a beépítés ellen, szerintük az irodaházak teljesen megváltoztatják a Naphegy arculatát.
Vágólapra másolva!

A teniszpályákat már felszámolta a beruházó, azok helyén jelenleg egy másik építkezési területről odahordott építési törmeléket, szemetet tárolja. Nagy Gábor Tamás, a budavári önkormányzat polgármestere elmondta, hogy emiatt eljárás indult a beruházó cég ellen, mivel a törmelék néhol meghaladta az eddig érvényben lévő építési szabályzatot, amely csak 1,5 méter magas objektumot engedélyezett a telekre.

A polgármester elmondta, hogy a telek 35 százalékán építhet a beruházó négy különálló épületet, amelyek alépítménye maximálisan a telek 50 százalékáig terjedhet, és nem lehetnek magasabbak 10,5 méternél. Az építkezés legkorábban egy-másfél év múlva kezdődhet el.

A telek 50 százalékán zöld területet kell biztosítania a tulajdonosnak, és 100 négyzetméterenként egy fát is el kell ültetnie. Így összesen 58 fának kell állnia a beépíthető mintegy 5.800 négyzetméteres területen. A zöldterület alá nem kerülhet építmény.

Jávor Béla, a Naphegyi Res Publica Egyesület elnöke elmondta, hogy félezer aláírással tiltakoztak a teniszpályák beépítése ellen. Szerintük az oda tervezett irodaházak teljesen megváltoztatnák a Naphegy villabeépítésű arculatát. Az itt élők tartanak attól is, hogy az új épület miatt jelentősen megnövekedhet a gépjármű-forgalom.

A teniszpályákat 2001-ben a Magyar Állam pályázat útján eladta. A vevő, aki közel 371 millió forintot fizetett az ingatlanért, azt egy éven belül továbbadta a jelenlegi tulajdonosnak, a Gyetvai Fivérek Rt.-nek.