A végén odalépett a parlament

Vágólapra másolva!
Sötéten kezdődött a parlament idei utolsó ülése: elbuktak Sólyom László államfő ombudsmanjelöltjei. Átment viszont a 2008-as költségvetés, megszavazták az egészségbiztosítási törvényt, rábólintottak a vizitdíjról, tandíjról, illetve a kórházi napidíjról szóló népszavazásra, és mi lettünk az EU eminensei azzal, hogy elsőként fogadtuk el az alkotmány helyébe lépő szerződést. Sőt, 2009-től a melegek is örökölhetnek egymás után. Események és tudnivalók - olvassa el cikkünket!
Vágólapra másolva!

Idei utolsó, rendkívüli ülésére hagyott a parlament több jelentős törvényt is. Alábbi összefoglalónkból megtudhatja, mi változik majd, a további oldalakon pedig végigkövetheti, hogyan alakult az ülés, milyen viták voltak, miről hogyan szavaztak a képviselők:

Elfogadták az egészségbiztosítási törvényt

- Lesz vizitdíj, de 2009-től a magánbiztosítók átvállalhatják azon betegek díját, akik részt vesznek a kötelező szűrővizsgálatokon.

- A megyénként megalakuló biztosítókban 49 százalékban tulajdont szerezhetnek magáncégek.

- Egy biztosítóhoz legalább 500 ezer biztosítottnak kell tartoznia. A biztosítóknak minden jelentkezőt fel kell venniük majd. A tagtoborzás várhatóan 2008 tavaszán indul, a belépéshez egy egyszerű jelentkezési lapot kell kitölteni.

- A biztosítók nem ügyfeleik befizetett járulékait kapják meg, hanem egy úgynevezett fejkvótából gazdálkodnak majd.

- A biztosítók bevételük legfeleljebb 2 százalékát vehetik ki nyereségként, azt is csak 2012-től.

- Egy alkalommal lehet majd biztosítót váltani egy évben, mégpedig október 15. és november 15. között.

- Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) utódaként létrejön a Nemzeti Egészségbiztosítási Központ, amely a járulékokból befolyó pénzeket kezeli.

Lesz népszavazás

- A parlament jóváhagyta, így megtartható a Fidesz által kezdeményezett népszavazás a vizitdíjról, a tandíjról és a kórházi napidíjról.

- A választási törvények szintén hétfőn elfogadott módosítása szerint a választópolgárok döntése két évig köti majd a törvényhozók kezét, mert ez idő alatt az Országgyűlés nem hozhat a népszavazás eredményével ellentétes döntést.

Lesz bejegyzett élettársi kapcsolat

- A javaslat értelmében ezentúl a bejegyzett élettársi kapcsolatban együtt élőket is ugyanolyan jogok illetik majd meg, mint a házaspárokat, ami a vagyonmegosztást, az öröklést és az özvegyi nyigdíjra való jogosultságot illeti.

- Ugyanakkor nem fogadhatnak közösen örökbe idegen, illetve nem közös gyermekeket, 18 év alattaik nem léphetnek ilyen kapcsolatra, és a párok nőtagjai nem használhatják a -né formulát - bár egymás nevét felvehetik, illetve össze is kapcsolhatják.

- A 2009. január 1-jétől életbe lépő törvény nem köti ki, hogy az élettársi kapcsolat csak férfi és nő között jöhet létre, azaz érvényes lesz a meleg párokra is.

Változnak az igazoltatás szabályai

- A rendőrnek már az intézkedés előtt közölnie kell nevét, szolgálati helyét, illetve hogy miért van szükség az intézkedésre (ma ezt csak utólag kellene megtennie).

- A személyi igazolvány helyett gyakorlatilag bármilyen arcképes igazolvány megteszi, sőt, egy ismerős szóbeli közlését is elfogadhatja a rendőr.

- A térfigyelő kamerák képét nyolc, a határátkelőknél rögzített képeket ezentúl három munkanapon belül kell törölni, míg a tüntetések során készült felvételeket 30 napig őrizhetik meg.

- A törvény pontosan meghatározza, milyen azonosítókat kell viselnie a rendőrnek. E szerint a rendőrt egyenruhája és az azon lévő jelvény, vagy pedig szolgálati igazolványa igazolja. Ha az egyenruhán lévő jelvény nem látható - például tömegoszlatás közben - akkor köteles a ruházatán a jelvénye számát jól láthatóan feltüntetni.

- Létrejön egy új tényállás, a zaklatás. Ez alapján egy évet is kaphat az, aki rendszeresen megpróbál beleavatkozni más magánéletébe, például telefonon hívogatja.