Mellékhatásként öngyilkossági késztetést is kiválthat egy az EU-ban tavaly ősz óta forgalomban lévő hatóanyag, amely a dohányzásról való leszoktatásra szolgál - figyelmeztetett az Európai Gyógyszerügynökség. A szer Magyarországon is kapható, eddig mintegy 20 ezren próbálták ki. Kivonni várhatóan nem fogják, de a hatóanyagot tartalmazó gyógyszer tájékoztatóján ezután fel kell tüntetni az újonnan felfedezett mellékhatást is.

Figyelmeztetést tett közzé hétfőn a gyógyszereket felügyelő európai hatóság arról, hogy egy dohányzásról leszoktató hatóanyag, a vareniklin öngyilkossági késztetést válthat ki. A szert tavaly szeptemberben engedélyezték az Európai Unióban, jelenleg Magyarországon is forgalomban van.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMEA) az engedélyezés óta nyomon követi a  szer hatásait. A szervezet illetékes bizottsága elemezte a szer által kiváltott mellékhatásokat, majd decemberi értekezletén úgy döntött, figyelmezteti az orvosokat az eredményekre. A tesztek során ugyanis depresszió jelentkezett a pácienseknél, akik vareniklin segítségével próbálták elhagyni a dohányzást.

Az érintett hatóanyagot tartalmazó gyógyszer, a Champix gyártójának tájékoztatója szerint a nikotint nem tartalmazó, vareniklin hatóanyagú gyógyszer segít a dohányzás abbahagyásakor jelentkező nikotinéhség és a megvonási tünetek csökkentésében. A gyártó Pfizer ugyanitt jelzi azt is, hogy a klinikai próbák során néhány embernél a dohányzás abbahagyása olyan érzések megjelenésének fokozott esélyével társult, mint a depresszió és a szorongás.

A tünetek között az Európai Gyógyszerügynökség szerint ugyanakkor az öngyilkossági késztetés és öngyilkossági kísérletek is megjelennek. A szervezet ezért felkérte a gyártót, hogy a termék ismertetőjét ennek megfelelően módosítsa, és figyelmeztesse az orvosokat és a pácienseket is.

Hernádi Zsuzsa, a Pfizer orvosigazgatója az [origo]-nak elmondta, hogy tudnak a problémáról, és a cég európai regionális csoportja minden szükséges lépést megtesz. Várhatóan a gyógyszerhez mellékelt tájékoztatóba beletesznek egy figyelmeztetést, hogy a depressziós tüntetekre fokozottan oda kell figyelni. Az orvosigazgató szerint a szer forgalomból való kivonása várhatóan nem kerül majd szóba emiatt.

Annál is inkább, mert egyelőre nem bizonyított, hogy a hatóanyagnak köze van a gyógyszerügynökség által felhozott mellékhatáshoz - tette hozzá Székely Krisztina, a Pfizer Kft. kormánykapcsolati igazgatója. Mint elmondta, a dohányzásról leszokóknál a nikotinmegvonás általános velejárója a depresszió, hiszen a nikotin hasonló erősségű függőséget okoz, mint a heroin.

A gyógyszer egyébként viszonylag újnak számít, ezért is merülhettek fel problémák a mellékhatások meghatározásánál. Hernádi Zsuzsa elmondása szerint a Champixot Magyarországon 2007 januárjában hozták forgalomba, és idén eddig körülbelül 2000 ember használta. Jelenleg ez az egyetlen olyan dohányzásról leszoktató szer Magyarországon, amely vényköteles, más hasonló hatóanyagú és mechanizmusú termék nálunk nincsen forgalomban.