Takács Albert: "Keménykedés nem lesz"

Vágólapra másolva!
Rendőr lesz a határőrökből, az átkelők jelentős részét lebontják, három szomszédos ország felé pedig december 21-től bárhol át lehet lépni a határt, ahol ez fizikailag lehetséges - mondta Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter, aki a schengeni csatlakozás alkalmából válaszolt az olvasók kérdéseire. Szerinte az osztrákok határnyitás miatti félelmeit csak a kedvező tapasztalatok tudják eloszlatni, a megmaradó, külső határokon viszont szorosabb ellenőrzésre számíthatnak az utazók.
Vágólapra másolva!

Üdvözlöm az olvasókat, várom a kérdéseket!

Ezek után bárhol átléphetem az országhatárt?? Erdőn, mezőn, bárhol? [tothtamas21bp]

- Igen, Ausztria, Szlovákia és Szlovénia felé bárhol, ahol ez fizikailag lehetséges.

Miért volt jó nekünk csatlakozni? [1kocka]

- Egyrészt a határok megszűnése csökkenti a közkiadásokat, de persze nem ez az elsődleges, hanem az, hogy növekszik az állampolgárok szabadsága és a schengeni biztonsági rendszer a közbiztonság javulása szempontjából is fontos.

Azért az sem mellékes.... A megtakarított pénzből milyen fejlesztésekre fordítanak? [Sleepy_killer]

- Ha a schengeni csatlakozásra gondol, akkor az ott keletkező megtakarításokat elsősorban az új integrált rendőrség működésére kell fordítani. A rendőrség korszerűsítésének természetesen nem ez az egyetlen forrása.

Miért olyan nagy szám, hogy nem kell megállni a határon? Már két éve is csak lassítani kell. [veszpucsi]

- Ezután, ha a közlekedési tábla mást nem mutat, akkor lassítani sem kell. Egyébként eddig meg kellett állni, legföljebb tételes ellenőrzésre nem mindig került sor. De az igazán nagy szám az, hogy nem kell határátkelőhely ahhoz, hogy schengeni országba menjünk, mert a határ bárhol átléphető.

Maguk örvendeznek, de közben az osztrákok be vannak tojva a nyitástól, nemdebár? [hellokittyvagyok]

-Mindenki aggodalmát meg kell érteni, és empátiával kell kezelni, hiszen a határellenőrzés megszűnése látható, az új biztonsági infrastruktúra pedig nem. Ebből azonban nem következik, hogy aggodalomra lenne ok, és remélem, hogy hamarosan mindenki ugyanezen a véleményen lesz.

Ma láttam a tv-ben, hogy az ausztriai oldalon a települések 95 százalékában ki van téve a tábla: Magyarország felől gépkocsival behajtani tilos! Ez ellen mit lehet tenni? [Lermontov]

- Ha ilyen tábla van kitéve, akkor osztrák gépjárművel sem lehet behajtani. Ha a tábla indokolatlan, akkor előbb-utóbb a helyi lakosság kényszeríti a hatóságot arra, hogy azt eltávolítsák. Olyan közlekedési előírás, hogy csak magyar járművel nem lehet behajtani, nem hozható.

Mit szól, hogy a sógorok megpróbálják akadályozni a szabad mozgást (például behajtani tilos táblákkal)? [veszpucsi]

- A határellenőrzés nélküli szabad mozgást nem lehet akadályozni. A közlekedési szabályok természetesen változatlanul érvényesek. Ha új, gátló közlekedési szabályok kerülnének megállapításra - bárki részéről - az ellentétes lenne a schengeni követelményekkel.

Miért kell eltűrni az osztrákoktól a "ne lopj magyar" stílust? [estónia]

- Én ilyen feliratokról nem tudok, de ha találkoznék velük, abba az üzletbe a lábam se tenném be.

És hogyan kezeli a kormány az osztrák, illetve német "ellenszenvet", félelmet irántunk? [estónia]

- Ilyen esetekben úgy kell eloszlatni a félelmeket, hogy tapasztalati bizonyságát adjuk annak, hogy a rendészeti szervek felkészültek a schengeni csatlakozás új kihívásaira. Ha látható, hogy a közrend, a közbiztonság állapota nem lett rosszabb, mint korábban, akkor bizonnyal az aggodalmak is alább hagynak.

Hogyan oldják meg a körözés alatt álló személyek esetében a határátlépés megakadályozását? [veszpucsi]

- A körözött személyek adatai benne vannak az úgynevezett SIS-rendszerben. A körözött személy feltalálása ugyanúgy történik a határnyitás után, mint ahogy történt az eddig Magyarországon, csak most az ellenőrzésbe, keresésbe más államok rendőrségei is bekapcsolódnak.

A szlovák, osztrák és szlovén határon a csatlakozás után bármilyen árut, terméket át lehet vinni? [hellokittyvagyok]

- Az áruforgalmi korlátozások már most sem léteznek, ezért nincs is ezeken a határokon vámellenőrzés. Tilos eszközöket, termékeket éppúgy nem lehet átszállítani, mint ahogy Budapesten közlekedve sem lehet tele az autóm csomagtartója lőfegyverekkel.

A gyerekeknek továbbra is kell útlevél,vagy elég a lakcímkártya? [pitör]

- Ha Schengen-államba utazik valaki, akkor úti okmány nem szükséges. Az persze nem kizárt, hogy péládul a közúti ellenőrzés mintájára valakit, adott esetben a gyermeket valahol ellenőriznek, hogy jogszerűen tartózkodik-e ott, ahol van. Ennek igazolására bármilyen hiteles okmány felhasználható. Minthogy a kiskorúnak nincs személyigazolványa, így jó, ha útlevéllel utazik.

Fotó: Virágvölgyi István

Mi lesz a régi határátkelőkkel? Lebontjuk az összeset? [veszpucsi]

- Azokat a részeket, amelyek a zavartalan közúti forgalmat akadályozzák, el kell távolítani. Más létesítmények hasznosításáról a rendőrség dönt majd. Ennek során azt is figyelembe kell venni, hogy a most nem létező határellenőrzést adott esetben - például nagy sportrendezvények, politikai csúcstalálkozók idejére - vissza lehet, vagy kell állítani. Ennek infrastrukturális alapjai ott maradnak a határon.

És ez a csatlakozás nem jár azzal, hogy több tiltott dolog kerül hozzánk?? [nagyon önzo pasi]

- Elvileg nem, de remélhetőleg gyakorlatilag sem. Az ún. külső határokon az ellenőrzés erősebb és hatékonyabb lesz. Ez remélhetőleg meggátolja a tiltott "dolgok" bekerülését, de ezentúl a schengeni zónában, a közös térségben a rendőrség, a vám- és pénzügyőrség, a munkaügyi felügyelet, (stb.) ellenőrzéseket végez majd, s itt ugyanúgy le lehet bukni, mint ahogy eddig a határon lehetett.

Schengen külső határain mennyivel lesz majd szigorúbb az ellenőrzés? Mert eddig mindenhol volt, de relatív egyszerű, most meg majd keménykednek a maradék határoknál? [hellokittyvagyok]

- Keménykedés nem lesz. Az államok közötti információ-csere és a rendőri szervek közötti együttműködés lesz erősebb és hatékonyabb, s ezek következtében lehet majd a jogsértőket eredményesebben kiszűrni.

A többi, szomszédos ország határainál, változik valamiben az ellenőrzés? [zolkow]

Az úgynevezett külső határokon az ellenőrzés "szorosabb" lesz, bár ez nem mindig látható. De növekedni fog a rendészeti szervek közötti együttműködés, hatékonyabb informatikai rendszer szolgálja majd a megelőzést.