Eltűntek a határok három ország felé

Vágólapra másolva!
Mától megszűntek a határok Szlovákia, Szlovénia és Ausztria felé, éjfélkor ugyanis Magyarország is belépett a schengeni övezetbe. Tornyosnémetiben egy kettéhasított fa újraegyesítésével jelezték a változást, az osztrákokkal közösen ünneplő Gyurcsány Ferenc miniszterelnök pedig történelmi igazságszolgáltatásról beszélt.
Vágólapra másolva!

A határállomáson létesített rendőri kooperációs központban találkozott csütörtök este Alfred Gusenbauer osztrák kancellár és Gyurcsány Ferenc magyar kormányfő. Azt mondták, a a határok nélküli Európa mostantól Ausztria és Magyarország között sem csupán eszmény, hanem naponta megélhető valóság, amelynek elérése nem csak a két ország, hanem az unió valamennyi polgára által együtt kivívott, történelmi jelentőségű siker. Gyurcsány közölte azt is, ami most történik, az a történelem némi igazságszolgáltatása.

Orbán Viktor Fidesz-elnök csütörtökön Esztergomban, a schengeni határnyitás alkalmából rendezett ünnepségen, csaknem négyszáz ember előtt beszélt arról, hogy "az elválasztottság és a megosztottság, a határokkal szétszabdaltság korszaka után megnyitjuk az összenövés korszakát". "Ma lezárunk egy korszakot, mely 87 éve kezdődött, amikor a magyar embert a magyar embertől fizikai határok választották el (...) holnap reggel Magyarországot erősebb országnak, a magyar nemzetet erősebb nemzetnek érezhetjük, mint ma este" - tette hozzá a Fidesz elnöke.

A Vas megyei Pornóapátiban csütörtökön este még egy jelképes ellenőrzési ponton keresztül engedték be a határkerületbe érkező vendégeket, akik az ott tartózkodás jogosságát egy "határszéli úti igazolvánnyal" bizonyíthatták, amit a szervezők a meghívókhoz mellékeltek. Ünnepi köszöntőjében Purker Walter, Pornóapáti polgármestere hangsúlyozta: miután 1949-ben a kishatár-átkelőhelyet megszüntették, a határ valódi választóvonal lett mindkét oldalán élők számára, a közös kultúrkörbe tartozó német és horvát falvakat elszakították egymástól. A Pornóapáti és az osztrák Bilden között álló határsorompót éjfélkor tapssal és éljenzéssel kísérve felnyitották a résztvevők.

Egyesítették a fát

Tornyosnémetiben is népünnepély köszöntötte a történelmi Abaúj egyesülését a schengeni határnyitáskor a közúti határátkelőn, amely ezen a napon viselte utoljára ezt az elnevezést. Ódor Ferenc, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei önkormányzat elnöke a határsorompó lebontása után éjfélkor az MTI-nek azt mondta: mindazon kapcsolatok, amelyek évszázadokon át összekötötték a Trianon által aztán kettészakított térséget, most ismét életre kelnek az egyesülő régióban. Egy kettéhasított fa egyesítésével, majd a magyar és a szlovén nemzeti színű szalagok összekötésével ünnepelték több százan a schengeni övezethez való csatlakozást, a határok szabad átjárását csütörtökről péntekre virradó éjszaka Rédicsnél.

A schengeni övezethez való csatlakozással sem útlevél, sem személyi igazolvány nem kell majd ahhoz, hogy be lehessen lépni Szlovákia, Szlovénia és Ausztria területére, az okmányokat azonban érdemes lesz magunknál tartani. Elképzelhető ugyanis, hogy a szomszédos országban igazoltatnak a rendőrök, ekkor pedig szükség van a papírokra. Emiatt a gyerekek számára továbbra is ki kell majd váltani útlevelet, hiszen 14 éves kor alatt még nincs személyi igazolványuk, személyazonosságukat csak az útlevél igazolja.

Két európai uniós tagállam között eddig sem volt belső vámellenőrzés, úgyhogy a schengeni csatlakozás ebben nem hoz változást. Bármilyen árut, terméket át lehet vinni a határon, feltéve, hogy nem illegális. A körözött bűnözők, eltűnt személyek adatai bekerülnek a Schengeni Információs Rendszerbe (SIS), így próbálják megelőzni a határokon átnyúló bűnözést. Az ellenőrzésbe, keresésbe több állam is bekapcsolódhat.

Lesznek kivételek

Az átkelőhelyeket és a kirendeltségeket viszont nem számolják fel véglegesen, mivel szükség lehet még rájuk bizonyos különleges esetekben - nagyszabású sporteseményekkor, politikai csúcstalálkozók, terrorfenyegetettség idején. Rendkívüli esetben ugyanis lehetőség van a belső határellenőrzés visszaállítására, igaz, legfeljebb 30 napra. Ilyenkor újra csak a határátkelőhelyeken lehet majd elhagyni az országot, és kérik majd az iratokat is a határon. Az ideiglenes szigorításokról előre tájékoztatják majd a lakosságot. Ausztria és Svájc alkalmazni fogja ezt az eszközt például a 2008-as foci-eb idején.

Míg a schengeni országokba egyszerűbb lesz bejutni, a többi határon szigorúbb ellenőrzésre kell majd számítani. Takács Albert igazságügyi miniszter szerint a komolyabb ellenőrzés nem feltétlenül lesz érezhető, de a rendészeti szervek szorosabban együttműködnek majd, és az informatikai rendszer is hatékonyabb lesz.

A schengeni országok repülőterein fizikailag is elkülönítik majd az úgynevezett külső és belső járatokat. Az utóbbiak, vagyis a schengeni országból schengeni országba tartó gépek utasainak útlevelét nem ellenőrzik, a poggyászt és az utast továbbra is átvilágítják a többiek és a repülőgép biztonsága érdekében. A légi közlekedésben az új szabályok csak 2008 márciusától lépnek életbe.