Hajdanvolt mocsár felett épül az új tévészékház

2007.12.21. 11:19

Régen mocsár terült el ott, ahol most a Magyar Televízió új központja épül Óbudán. 2009-re egy helyre kerülnek a tévé stúdiói, jelmez-és kellékraktárai, irodái és archívuma. A kivitelezők eltüntetik a régi stúdiók gyúlékony pozdorjaburkolatát, korszerűsítik az akusztikát, VIP-parkolót ásnak a földbe. Nézzen körül az [origo]-val az építkezésen!

A tervek szerint 2009 elején veheti birtokba a Magyar Televízió az óbudai Bogdáni úton épülő gyártóbázisát. Az új központban egy helyre kerül majd a tévé összes egysége, a teljes gyártási, irányítási és adminisztrációs tevékenység ebben az óbudai ingatlanegyüttesben összpontosul majd.

A komplexumban közel lesznek egymáshoz a stúdiók, archívumok, kelléktárak és szerkesztőségi munkahelyek. A Magyar Televízió azt állítja, hogy százmilliós nagyságrendű összegeket tud majd megspórolni, hiszen kevesebb pénz folyik majd el a futárok kifizetésére, a közlekedésre, a logisztikára.

Az MTV munkatársai számára nem lesz szokatlan az óbudai helyszín. Korábban itt működött a 8-as és a 9-es stúdió. Igaz, az utóbbi hónapokban kiürültek ezek az épületek, mert fel kellett újítani őket.

A kivitelező cég 2007 májusában kezdte el az alapozó munkákat. Jelenleg az új iroda-és stúdióépület szerkezetének építésénél tartanak. A régi raktárakat novemberben kezdték lebontani. 2008 nyarára készül el az egész gyártóbázist ellátó hőközpont. Jövő karácsonyra felépül két új raktárépület.

Fotó: Szabó Pál

További fotókért kattintson a képekre!

Ez az a darabkája a stúdióépületeknek, amelyet a műsorokba érkező közönség is láthat majd. A csigalépcsőn külsősök már nem mehetnek fel. Fenn a gyártóhelyiségek, az oda vezető utat többszakaszos beléptetőrendszer zárja el a kívülállók elől.

Fotó: Szabó Pál

Itt épülnek az új irodák és stúdiók. Összesen 36 221 négyzetmétert foglalnak majd el az irodák, 13 743-at a raktárak, 8368 négyzetmétert a stúdió- és tévétechnológia, 2573 négyzetmétert az archívum. A jelmeztár, díszlettár a stúdiók tőszomszédságában lesz.

Fotó: Szabó Pál

A földből kukucskál ki az ötven autó befogadására tervezett VIP-parkoló. A területen régen mocsár terült el, most is magas a talajvíz, ezért lefelé nem igazán lehetett építkezni. Így találták ki ezt a félig földbe ásott megoldást.

Fotó: Szabó Pál

A felújítandó 8-as és 9-es stúdiókban le kellett cserélni a pozdorjaburkolatot, mert a régi borítás gyúlékony volt. A gyártóhelyiségekben korszerűbb lesz az akusztika, a kábeleket álpadló alá rejtik. A felújítás augusztusban kezdődött, a tervek szerint már jövő áprilistól használatba veheti az épületet a Magyar Televízió.

Fotó: Szabó Pál

A letakart homlokzat mögött azért van olyan rész is, ami már elkészült. Például október óta használja újra az MTV az elektronikus szervizépületet, ahol a közvetítőkocsikat bütykölik. A messzire látszó tévétornyot hagyják majd a munka végére, a felújításához csak akkor fognak hozzá, ha minden mással elkészültek.