Demján cége kiszállt a kormányzati negyedből

Vágólapra másolva!
A Pólus Holding Befektető Zrt. pénteken megerősítette azokat a lapértesüléseket, amelyek szerint visszalépnek a kormányzati negyed építésében való részvételtől. A Demján Sándor üzletember nevével fémjelzett befektetői csoport azzal indokolta döntését, hogy túl soknak tartják a rájuk háruló közfeladatokat.
Vágólapra másolva!

A Demján Sándor nevével fémjelzett Pólus Holding Befektető Zrt. pénteken megerősítette, hogy kiszállnak a kormányzati negyed építéséből. Visszalépésüket azzal indokolják, hogy a befektetői csoport túl soknak tartotta azokat a közfeladatokat, amelyek rájuk hárultak volna. A településrendezési szerződés tervezete szerint a Westend City Center második ütemét építő cégnek kellett volna megvalósítania az infrastrukturális fejlesztések jelentős részét.

A főváros részéről "az utolsó utáni pillanatban kinyilvánított elvárásoknak nem kívánnak eleget tenni", nem írják alá az utolsó pillanatban módosított városrendezési szerződést - derül ki a cég csütörtöki közleményéből. "A WestEnd II. projekt fejlesztője az eddigi egyeztetési folyamat során megtárgyalt közcélú beruházások finanszírozására tett, jogi erővel egyébként sem bíró szándéknyilatkozatait teljes egészében visszavonja" - közölték.

Soknak tartották, de vállalták volna

Mint írják, mindvégig konstruktívan álltak a kormányzati negyed sikerét előmozdító beruházások megvalósításához annak ellenére, hogy a vállalatcsoport tulajdonosai a nemzetközi gyakorlattól eltérőnek tartották az önkormányzati feladatok magánforrásokból történő finanszírozását. A Westend II. megépítése érdekében azonban eltekintettek attól, hogy "Európa hasonló nagyvárosaiban még sehol sem kívántak ilyen mértékű közcélú beruházás elvégzésére irányuló kötelezettségvállalást egy konkrét kereskedelmi fejlesztés előfeltételévé tenni".

Pólus Holding Zrt. határozottan kitartott amellett, hogy nem több mint 8 milliárd forinttal járulnak hozzá a Fővárosi és a Terézvárosi Önkormányzat által tervezett közlekedési és más infrastrukturális beruházásokhoz. Szerintük még ez is aránytalanul magas összeg, mert a WestEnd II. projekt a kormányzati negyedhez képest elenyészően csekély környezeti és forgalmi terhelést jelentene. Ezért - mint írják - megdöbbenéssel értesültek arról, hogy előzetes egyeztetés nélkül a Fővárosi Közgyűlés döntésének alapjául szolgáló utolsó szerződéstervezetében körülbelül 12 milliárd forinttal megnövelt további pénzügyi elvárások szerepelnek. Ezek meghaladják a Polus Holding Zrt. által vállalható kereteket - közölték.

Nem is biztos, hogy megvalósul

Demján cégének döntése miatt tovább késhet a beruházás, bár a kormányzati negyed körül már ettől függetlenül is sűrűsödtek a kérdőjelek az utóbbi időben. Demszky Gábor főpolgármester szerdán beszélt arról, hogy nincs pénz a szükséges kapcsolódó beruházásokra, például a közlekedés fejlesztésére. Kérdésre válaszolva Demszky azt mondta, lehet, hogy nem is lesz kormányzati negyed. Az SZDSZ részéről Horn Gábor államtitkár is jelezte aggályait.

A kormányzati negyed építését a kormány a tavalyi választások után jelentette be, helyszínéül a Nyugati pályaudvar környékét választották. Azzal indokolták a beruházást, hogy egy külön, erre a célra létrehozott létesítményben hatékonyabban és olcsóbban működhet a közigazgatás. A Fidesz kezdettől fogva ellenezte a tervet.