Tibike helyett végül Ibike névre keresztelték azt a most létrehozott bírósági egyesületet, amelynek tervét Cserni János, a Fővárosi Bíróság bírája vetette fel nemrég. A korábban többek által támadott egyesület az ideális bírósági igazgatásért szeretne tevékenykedni.

Hét aktív és három egykori bírósági dolgozóval új közhasznú bírósági egyesületet hoztak létre Budapesten - írta a pénteki Népszava. Az egyesület tervét korábban Cserni János, a Fővárosi Bíróság bírája vetette fel.

Az alakuló ülésen - részben az őket ért támadások miatt - az egyesület alapítói megváltoztatták korábban tervezett nevüket: így nem a Tisztességes Bírósági Igazgatásért Közhasznú Egyesület nevet (Tibike), hanem a Ideális Bírósági Igazgatásért Közhasznú Egyesület, vagyis az Ibike nevet választották.

A névváltozásról Cserni János a lapnak elmondta: ez a név kevésbé konfrontatív, de ugyanúgy kifejezi az alapítók szándékát, mint az előző elnevezés. Az egyesület bejegyzési kérelmét a napokban nyújtják be a Fővárosi Bírósághoz, a működést az elbírálás után várhatóan februárban kezdik meg. A bejegyzéssel a tíz alapító neve nyilvánosságra kerül, de a szerveződéshez később csatlakozók - az alapítók szándékai szerint - anonimok maradhatnak.

Az alapító tagok között van a Fővárosi Bíróság három bírája: köztük Cserni János és Kovaliczky Ágota, a Pest Megyei Bíróság két bírója és egy titkára, valamint egy Bács-Kiskun megyei bíró is. A három inaktív tag között ott van Fleck Zoltán, az ELTE jogszociológiai tanszékvezetője, aki korábban bíróságon is dolgozott.

Az utóbbi másfél hónapban komoly kritikák érték az akkor még csak tervezett egyesületet. A bírák több mint felét tömörítő Magyar Bírói Egyesület (MBE) elnöke, Uttó György a többi között azt fejtette ki, hogy az új egyesület "a bírói kar lejáratását" célozza - emlékeztetett a Népszava.