Sztrájkbizottság alakulhat a paksi erőműben

Vágólapra másolva!
Januártól megvonják a sugárveszélyes munkakörért járó nyugdíjkedvezményt a paksi atomerőmű több dolgozójától, ezért a dolgozókat képviselő egyik szakszervezet sztrájkbizottság felállítását kezdeményezte. A konfliktust az okozza, hogy az erőmű felülvizsgálta a munkaköröket, és több esetben megállíapította, hogy azok nem sugárveszélyesek.
Vágólapra másolva!

Sztrájkbizottság felállítását kezdeményezte a Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete, miután a cég egy hete több dolgozóval is közölte, hogy munkakörük január elsejétől nem tartozik a sugárveszélyesnek minősítettek közé. Ez azzal jár, hogy a speciális munkakörülmények miatt eddig összegyűjtött nyugdíjkorhatár-kedvezményt megtartják, de kedvezményük már nem nő tovább - mondta Lőrincz László, a PADOSZ elnöke pénteken.

A sugárveszélyesnek minősített munkakörben dolgozóknak minden ott letöltött öt esztendő után egy évvel rövidül nyugdíj-korhatára - vázolta a szakszervezeti vezető az eddigi gyakorlatot. A korengedményes nyugdíjba menetelről folyt egyeztetés ősszel az atomerőmű vezetői és a PADOSZ között, de ezt szeptemberben felfüggesztették azzal az ígérettel, hogy 2008 elején szakemberek bevonásával folytatják a tárgyalást.

Mittler István, az atomerőmű kommunikációs vezetője elmondta, jogszabály írja elő, hogy milyen munkakörök tartoznak sugárveszélyes kategóriába. Az atomerőműben elvégezték a felméréseket, megtörtént a munkakörök, szakmai feladatok, hatáskörök és felelősségi körök egyértelmű meghatározása, ez több éves előkészítő munka után bevezetésre került, január elsejétől pedig ez alapján működik a paksi atomerőmű.

A munkáltató megkapta a PADOSZ levelét, azt elemzi, s kész további tárgyalásokra - tette hozzá Mittler István. A PADOSZ addig is megkeresi az erőműben tevékenykedő többi érdekvédelmi szervezetet, a Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezetét, a Munkástanácsot és az Atomerőmű Ifjúsági Szervezetét is, hogy csatlakozzanak hozzájuk.