40 milliárdos vagyont adtak át a határőrök

Vágólapra másolva!
Negyven milliárd forint értékben ad át ingatlanokat, autókat és gépeket a határőrség a rendőrségnek. A határőrség szinte teljes állománya ezután a rendőrségnél fog dolgozni, kevesebb mint hatszáz ember távozik végleg a testülettől, ők főképp nyugdíjazásukat kérték.
Vágólapra másolva!

Miután Magyarország december 21-én belépett a schengeni övezetbe, és ezzel három szomszédos ország felé megnyitották a határokat, január elsejével a határőrség integrálódik a rendőrség szervezetébe. A két szervezet vezetője szombaton írta alá az átadás-átvételi jegyzőkönyvet, miszerint 40 milliárd forint vagyoni érték kerül a rendőrséghez: 500 ezer négyzetméter lakott ingatlan, több száz jármű, 4800 számítógép, 160 szerver, 2000 EDR-rádió és 800 autóba szerelt EDR-rádió. A határőrségtől 9433 embert vesznek át, Béndek József országos parancsnok egy korábbi interjúban azt nyilatkozta, hogy aki távozik, maga választotta ezt az utat. Körülbelül 560-570-en mennek el - zömében nyugdíjba.

"Tagadhatatlan, hogy összevonásuk (a rendőrségé és a határőrségé - a szerk.) nem szerelmi házasság... Érdekházasság, de a lehető legjobb: egyetlen célja ugyanis, hogy jobban szolgáljuk Magyarország és Európa biztonságát. A házasságba hozományként mindkét fél magával hozza tapasztalatait, felkészült, világszínvonalú állományát. Megtartani, ami indokolt, de egyesíteni azt, amiből felesleges dupla szervezetet fenntartani: ezt diktálja az ésszerűség." - írta az egyesülésről Bencze József országos rendőrkapitány. Kicsit szomorúbban nyilatkozott a Népszabadságnak a határőrség vezetője. "Össze fog ez érni, csak idő kell hozzá... Bár nem könnyű megélni, hogy a zöld váll-lapot hirtelen kékre kell cserélni".