Törvénysértő adatgyűjtéssel vádolja a Fidesz az MSZP-t

Vágólapra másolva!
Az adatvédelmi biztos hivatalához fordul a csepeli önkormányzat Fidesz-KDNP-frakciója, mert szerintük a kerület szocialista polgármestere törvénysértő adatbázis-építést folytat. Az ellenzék feltételezése szerint a választópolgárok adatait a népszavazás előtti kampányban használná fel a polgármester.
Vágólapra másolva!

Németh Szilárd, a Fidesz csepeli önkormányzati képviselője szombaton bejelentette, hogy a Fidesz-KDNP-frakció az adatvédelmi biztoshoz fordul a közelmúltban meghirdetett Közösen Csepelért Program miatt. Szerintük ugyanis a program keretében közpénzen gyűjt adatokat a polgármester.

Az ügy részleteit ismertetve Németh Szilárd elmondta: december második felében Tóth Mihály, a kerület szocialista polgármestere - aki a csepeli MSZP elnöke is - és Vida István, a Csepp Televízió ügyvezetője olyan levelet küldött a kerületben lakó polgároknak, amelyben azt kérték: személyes adataikat megadva vegyenek részt az önkormányzat által meghirdetett programban. Hozzátette: a Közösen Csepelért Programnak készült egy honlapja is, ahol szintén kérik a polgárok személyes adatait.

A Fidesz-KDNP-frakció azt állítja: az adatvédelmi nyilvántartásban nem talált utalást arra, hogy az adatkezelők, vagyis az önkormányzat és a Csepp Televízió előzőleg bejelentette volna az adatgyűjtés a célját, jogalapját, az érintettek körét és az adatkezelés egyéb, jogszabályban foglalt körülményeit.

Németh úgy tudja: az önkormányzati tulajdonú Csepp Televízió a közelmúltban ötmillió forintot kapott azért, hogy részt vegyen a program népszerűsítésében, abban, hogy ezt az önkormányzat megvitassa a lakossággal. Németh Szilárd szerint vélhetően ennek a pénznek egy részét az adatkezelés finanszírozására fordítják. A politikus szerint a helyi MSZP az adatbázist direkt marketingre akarja majd használni a népszavazási kampányban.