Vágólapra másolva!
Több jutalmat kaptak, mint lehetett volna a Szociális és Munkaügyi Minisztérium szakállamtitkárai tavaly év végén. A malőr következtében kapott milliós nagyságrendű pluszpénzt vissza kellett utalniuk - írja a Népszabadság. Az önkormányzatoknál is volt pénzosztás, bár volt, aki elutasította, volt, aki nem vette fel, volt, aki jótékony célra utalta át, de olyan is volt, aki zsebre tette a pénzt.
Vágólapra másolva!

A miniszterekhez hasonlóan az államtitkárok sem kaptak év végi jutalmat 2007-ben, de a közszolgálati dolgozók a teljesítményértékelő rendszer (TÉR) eredményei alapján kaphattak pluszpénzt. A tavaly bevezetett rendszer értelmében a dolgozókat négy fokozatban értékelték: kiváló, magas szintű, elvárt (100 százalékos teljesítmény), illetve fejlesztésre szoruló. A vezetőknek ezek alapján differenciáltan kellett jutalmazniuk. Az alacsonyabb minősítést kapók azonban hevesen kritizálták a porgramot, ezért idén finomítanak rajta - írja a Népszabadság.

A lap szerint technikailag is van még mit javítani a rendszeren, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium egyes szakállamtitkárai ugyanis több pénzt kaptak, mint lehetett volna. A TÉR szabályai értelmében ugyanis a legjobb fokozatba sorolt szakállamtitkárok hathavi pluszilletményhez - több mint négymillió forinthoz - juthattak volna hozzá. Ezt azonban a kormány sokallta, és elrendelte, hogy csak kéthavi illetményt kapjanak pluszban. Ez a rendelkezés azonban késve érkezett a szociális tárcához, ott addigra kiutalták a pénzeket. Akik megkapták, azoknak vagy vissza kellett fizetniük, vagy jótékony célra kellett felajánlaniuk a pénzt.

Nem csak a szakállamtitkároknak kellett azonban jótékony célra fordítaniuk jutalmukat. A fideszes veszprémi polgármester, Debreczenyi János és több más társa is is erre kellett költse a közgyűlés által neki megszavazott pluszpénzt. Orbán Viktor Fidesz-elnök ugyanis korábban azt kérte a pártjához tartozó önkormányzati vezetőktől, hogy ne terjeszszenek be és ne támogassanak jutalmazásukra vonatkozó javaslatokat. Jótékony célra utalták át, vagy fel sem vették így a jutalmakat a városvezetők Mosonmagyaróvárott, Békéscsabán, Győrben és Mohácson.

A kormánykoalíció pártjaihoz tartozó polgármesterek között volt, aki nem kért jutalmat - Molnár Gyula, Újbuda polgármestere -, volt, aki be sem terjesztett ilyen irényú kezdeményezés - a budapesti főpolgármester -, de volt, aki zsebre tette a közgyűlés döntése nyomán neki juttatott összeget - például az MSZP-s Schwartz Béla Ajkán vagy az SZDSZ-es Weinek Leonárd és MSZP-s alpolgérmesterei Zuglóban - olvasható a Népszabadságban.