Vágólapra másolva!
A 2010-es országgyűlési választásokon már nem indul Tóth Károly MSZP-s képviselő, aki többször is felvetette, hogy el kéne törölni a vizitdíjat. A politikus szerint döntésének nincs köze az egészségügyi reformhoz, a visszavonulást már korábban elhatározta. Tóth újabb javaslatáról - amelyet a koalíciós szerződés megszegésének tekint az SZDSZ - várhatón a jövő héten dönt a szocialista frakció.
Vágólapra másolva!

Nem indul a 2010-es országgyűlési választásokon Tóth Károly MSZP-s képviselő, aki többször kezdeményezte a vizitdíj megszüntetését - erősítette meg a politikus az [origo]-nak a Békés Megyei Online értesülését.

Tóth azt mondta: döntésének nincs köze az egészségügyi reformhoz. A képviselő közölte: már korábban elhatározta, hogy visszavonul. A bejelentés időzítését azzal magyarázta, hogy többen népszerűségvadászattal vádolták a vizitdíjellenes harca miatt. "Azzal, hogy nem indulok, nyilvánvaló, hogy szó sincs erről" - tette hozzá.

Tóth Károly, aki 1994 óta szocialista képviselő, azt mondta: a közéletben eluralkodott gyűlölet miatt nem jelölteti magát újra. "A vitákat szeretem, de az nem normális, ha a politikai ellenfelek úgy viszonyulnak egymáshoz, mint az Újpest és a Fradi szurkolói" - mondta Tóth, aki szerint az észérvek és a meggyőzés fontossága kihalt a politikából.

A politikus először novemberben nyújtotta be az Országgyűlésnek - az egészségbiztosítási reformról szól törvényhez csatolva - a vizitdíj eltörléséről szóló indítványát. Ezt azzal indokolta, hogy a reform után felálló egészségbiztosítási pénztárak megteremtik a hatékony betegirányítást, így nem lesz felesleges beteg-orvos találkozó, vagyis nem lesz szükség vizitdíjra. A javaslatot az MSZP frakció nyomására Tóth visszavonta, majd pénteken bejelentette, hogy újra be fogja nyújtani azt.

Horn Gábor, a koalíciós egyeztetésért felelős SZDSZ-es államtitkár ezzel kapcsolatban kedden azt mondta: a koalíciós megállapodás megsértésének is tekinthető, hogy a képviselő koalíciós egyeztetés nélkül nyújtja be módosító indítványait. Tóth az [origo]-nak azt mondta: a szocialista frakciónak fogja benyújtani a javaslatot, amikor az tárgyalni fogja a biztosítási reformról szóló törvényt. Erre azért van szükség, mert Sólyom László köztársasági elnök december végén visszaküldte azt a parlamentnek. A frakció várhatón jövő héten fog tárgyalni a tervezetről, így ezzel együtt a vizitdíj sorsáról is.

Több MSZP-s politikus hétfőn az [origo]-nak azt mondta, hogy akár 14-16 támogatója is lehet Tóth javaslatának, korábban ugyanis ennyi képviselő állt ki mellette. A vizitdíj megszűnésére fog szavazni például a kormányfőt többször kritizáló Karsai József, valamint az egészségügyi törvény végszavazásáról igazolatlanul hiányzó szocialista Farkas Imre is. Erről a két politikus nyilatkozott az [origo]-nak.

A javaslat lényege: azoknak ne kelljen vizitdíjat fizetniük, akiknek van egészségbiztosítási jogviszonyuk, illetve akik részt vesznek az ingyenes szűrővizsgálatokon. Tóth javaslata szerint, aki nem vesz részt a szűrésen és olyan betegségben szenved, amely megelőzhető lett volna a szűréssel, ki kéne fizetnie a kezelés költségét. Példaként az influenza elleni védőoltást említette: erre ugyan nem mindenki jogosult ingyen, de ha valaki ingyen kapná és mégsem oltatja be magát, ráadásul meg is betegszik influenzában, akkor állnia kéne a kezelés díját.