Előzetesbe került a bírókat verő férfi

Vágólapra másolva!
Előzetes letartóztatásba került az a férfi, aki kedden megvert két bírót és saját ügyvédjét. Az eset egy polgári peres tárgyaláson történt, az ügyfél székkel rontott áldozatainak. A férfinak előzetes letartóztatását az Igazságügyi Elmegyógyintézetben kell töltenie, mert vélhetően pszichiátriai kezelésre szorul - nem először viselkedett ugyanis különösen agresszíven.
Vágólapra másolva!

Két bírót és egy ügyvédet vertek meg kedden a Pest Megyei Bíróságon. Egy polgári per tárgyalása közben az egyik ügyfél székkel rontott a bíróknak, és megtámadta a saját ügyvédjét is. A sérült bírónőt és az ügyvédnőt kórházba szállították, a férfit - Sz. Józsefet - pedig a Fővárosi Bíróság csütörtöki döntése szerint előzetes letartóztatásba helyezték, és az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetbe vitték. Az incidens egy polgári per tárgyalásán történt, ahol az egyik peres fél cselekvőképességének megállapításáról volt szó - közölte az [origo]-val Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke.

A 51 éves férfi a tárgyalás közben váratlanul felkapott egy fémlábas széket, és a széklábakkal a tanácselnök bírónő feje felé sújtott. Az események olyan gyorsan történtek, hogy a bírónak nem volt ideje megnyomni a vészjelző gombot - mondta Lomnici. Mivel az elnöknő mellett ülő bíró a kezével kivédte az ütést, a bírónő csak a vállán, a bíró pedig a kezén sérült meg. A támadó ügyvédje megpróbált a bírók segítségére sietni, ezért a férfi a saját védőjére is rontott, és megütötte az ügyvédnőt. A nőnek felszakadt a bőr a fején, őt is kórházba kellett szállítani.

A férfit a bírósági rendészek fékezték meg, akiknek a később kiérkező rendőrök is a segítségére siettek. A sérültek közül az ügyvédnőt és a bírónőt szállította el a mentő. A támadást kivédő bíró szintén megsérült, ő saját felelősségére nem ment be a kórházba. Az esetet végignéző harmadik bíró sírógörcsöt kapott, és sokk közeli állapotba került, a fogalmazó pedig az asztal alá menekült. Lomnici elmondta: ha a bíró felé irányuló csapást nem védik ki, annak végzetes következményei is lehettek volna.

Nem először volt agresszív

"A gyanúsított ellen többször folyt már agresszív bűncselekmény miatt büntetőeljárás. (...) A gyanúsított egészségi állapotára tekintettel megalapozottan feltehető, hogy egyrészt újabb szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményt követne el, másrészt elrejtőzne, és így a további eljárási cselekményeken nem venne részt" - indokolta a Fővárosi Bíróság az előzetes letartóztatást.

"A gyanúsított pszichiátriai kezelése szükséges, de jelenleg ideiglenes kényszergyógykezelésének elrendelésére az igazságügyi elmeorvos szakértői vélemény elkészültéig nincs alap. Ezért rendelkezett úgy a bíróság, hogy az előzetes letartóztatást Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben kell végrehajtani" - olvasható a bíróság közleményében.

A férfi komoly büntetésre számíthat, az igazságszolgáltatás képviselőivel szembeni támadások ugyanis ugyanis súlyos megítélés alá esnek. Az ügyben a vizsgálatot a Központi Nyomozó Ügyészség végzi. Az esettel összefüggésben az Országos Igazságszolgáltatási Tanács kezdeményezi, hogy legalább azokon a bíróságokon, ahol súlyos ügyeket tárgyalnak, legyen állandó rendőri jelenlét.