Vágólapra másolva!
Nem tudnak megbirkózni a betegforgalommal - állítják a nem életmentő esetekkel foglalkozó magánszolgáltatók, amelyek ezt a feladatot januárban vették át az Országos Mentőszolgálattól. A betegszállítóknak országosan 30-40 százalékkal több beteget kell szállítaniuk, mint amire a kormány számított. Az Egészségügyi Minisztériumban a betegszállítók és a mentők pénteken egyeztetnek a problémáról.
Vágólapra másolva!

Oly mértékben megnőtt a szállítandó betegek száma, hogy a magánszolgáltatók csak jelentős túlmunkával tudják ellátni a feladataikat - állította csütörtöki sajtótájékoztatóján a 72 szolgáltatót tömörítő Betegszállítók Országos Szövetsége (OBSZ).

Az ügy előzménye, hogy január 2-tól kettévált a betegszállítás és a mentés. A betegszállítás az egészségbiztosítóval szerződött magánszolgáltatók feladata lett. Ezt a szolgáltatást akkor lehet igénybe venni, amikor a betegnek nincs szüksége szakértő kísérőre, mert például csak előre megbeszélt vizsgálatra kell kórházba mennie vagy onnan szeretne hazajutni. Az életmentés továbbra is az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) feladata maradt. Azt, hogy az adott páciensnek betegszállító autóra vagy mentőre van szüksége, az orvosnak kell eldöntenie.

A betegszállítók szerint - a novemberi átlaghoz viszonyítva - január 2-án 28, 3-án 40, azóta 50 százalékkal ugrott meg a szállítandó betegek aránya. Az OBSZ szerint Békés és Vas megyében a legrosszabb a helyzet, itt 100 százalékkal nagyobb kapacitásra van szükség, mint amire számítottak. Bíró Ferenc, az OBSZ elnöke szerint ez azért okoz problémát, mert a betegek jelentős részét - közel 70-80 százalékát - kezelésre, vagyis időre kell kórházba vinniük.


Az OBSZ szerint a probléma oka, hogy korábban az OMSZ több esetben szakkíséretes szállításnak jelentette az OEP felé a sima betegszállítást azért, mert így alkalmanként 600 forint kiegészítő díjat kaptak. Így pedig torz statisztika jött létre, és rosszul becsülték meg a szállítandó betegek számát. A Népszabadság szerint januárban több olyan Békés megyei településről érkeznek hívások, ahonnan azelőtt soha. Ennek oka a napilap szerint az lehet, hogy korábban olyan szolgáltatók is vittek betegeket, amelyeknek nem volt szerződése az egészségpénztárral.

Bonyolítja a problémát az OBSZ szerint az is, hogy az orvosok több esetben nem tudják eldönteni, hogy betegszállítót vagy mentőt hívjanak ki a pácienshez. Ráadásul a kiküldött tájékoztatók ellenére, többször előfordult, hogy az orvosok nem tudták, hogyan tudják elérni a betegszállítókat. Az OBSZ ezért levélben fordult az Egészségügyi Minisztériumhoz, amelyben a probléma orvoslását kéri.

Az Országos Mentőszolgálat viszont azt állítja: ilyen rövid idő alatt még nem lehet megítélni, hogy az új rendszer működőképes-e, vagy sem. A csütörtöki sajtótájékoztatón már voltak teljesen pesszimisták a betegszállítók. Konkrétumok említése nélkül az OBSZ elnöke azt mondta: péntek délelőtt egyeztetést tartanak az Egészségügyi Minisztériumban, ahol várhatóan sikerül kompromisszumos megoldást találni a problémára.