Simicska feljelentette Dávid Ibolyát

2008.01.11. 7:04

Rágalmazás miatt jelentette fel Dávid Ibolyát Simicska Lajos. Az egykori APEH-elnök azt kifogásolja, hogy az MDF elnöke úgy emlegette őt, mint a Fidesz pénzügyi ügyeskedéseit irányító pénztárnokot. Az MDF elnökének mentelmi joga miatt valószínűleg nem kell eljárástól tartania.

Nagy nyilvánosság előtt, aljas indokból elkövetett rágalmazás miatt tett feljelentést Dávid Iboly MDF-elnök ellen Simicska Lajos, az APEH korábbi elnöke - tájékoztatta a Magyar Nemzetet Futó Barnabás, Simicska ügyvédje. Az adóhivatalt az Orbán-kormány idején vezető Simicska azért követel elégtételt, mert Dávid egy sajtótájékoztatón azt mondta: a Fidesz "pénzügyi ügyeskedései mögött Simicska Lajos, a párt pénztárnoka áll".

Futó szerint a pártelnök kijelentése több szempontból is valótlan, hiszen Simicska nem pénztárnoka a Fidesznek, de még csak nem is tagja a pártnak. Az ügyvéd reményét fejezte ki, hogy Dávid nem él majd mentelmi jogával, és emlékeztetett arra is, hogy a bíróság egy, szerinte hasonló ügyben letöltendő börtönbüntetésre ítélte Bencsik Andrást, a Demokrata című lap főszerkesztőjét.

Dávid Ibolya közleményében mindössze annyit reagált: "Csak a Fidesz által kedvesen említett klasszikust idézem: a krumplileves  legyen krumplileves"

Dávid Ibolya a Simicska által kifogásolt sajtótájékoztatón - a Haszon című lap listájára hivatkozva - arról beszélt, hogy Puch László, a MSZP pénztárnoka és Simicska is az ország tíz legbefolyásosabb embere közt van. Az elnök szerint sem Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, sem Orbán Viktor Fidesz-elnök nem beszélhetne a korrupció elleni harcról, amíg nem vetnek véget az átláthatatlan párt- és kampányfinanszírozásnak.

Mivel Dávidot parlamenti képviselőként mentelmi jog illeti meg, a bíróságnak az eljárás megindítása előtt kérnie kell az Országgyűléstől annak felfüggesztését. Az elmúlt évek gyakorlata azonban azt mutatja, hogy magánvádas ügyekben a parlament nem adja ki a képviselőket, sőt, ebben a ciklusban ketten még a közvádas, tehát hivatalból indult eljárás alól is kibújhattak.

Azt szeretnénk, ha per nélkül rendeződne a Simicska Lajos és Dávid Ibolya közötti ügy - mondta Hegedűs László, a MDF elnökének jogi képviselője. "Ebben az ügyben jobb, ha nem megyünk bele a részletekbe, én inkább arra fogok törekedni, hogy ezt az ügyet ne vigyük a bíróságra, de nem azért, mert az ügyfelem elismeri felelősségét" - mondta Hegedűs László.

Az ügyvéd hangsúlyozta: Dávid Ibolya egy újságból idézett egy tényt. Ha nem kér valaki helyreigazítást, akkor el kell fogadni, hogy az újságban megjelent lista megfelel a valóságnak - fűzte hozzá.

KAPCSOLÓDÓ CIKK