Zaklatással fogják vádolni a fehér por küldőjét

Vágólapra másolva!
Miután az ártalmatlan - liszt és só keverékéből álló - fehér por mellett a halálos kórral fenyegető anthrax szót tartalmazó levelet is mellékelt az MSZP-s képviselők számára az elkövető, zaklatással fogják vádolni, ha elkapják. Az eddig ismeretlen tettes budapesti postákon adott fel bélyeggel ellátott, hivatalos levélnek tűnő, fehér port tartalmazó leveleket több politikusnak.
Vágólapra másolva!

A zaklatás január 1-je óta számít bűncselekménynek. Pénzbüntetésre, közmunkára vagy maximum két év börtönbüntetésre ítélhető, akit ez alapján marasztalnak el. A törvény szerint "aki mást vagy rá való tekintettel hozzátartozóját félelemkeltés céljából személy elleni erőszakos vagy közveszélyt okozó büntetendő cselekmény elkövetésével megfenyeget" zaklatást követ el. Jelen esetben így nem pusztán az amúgy veszélytelen fehér por miatt, hanem az anthrax szót tartalmazó levél miatt számít zaklatásnak az MSZP-seknek küldött fehér poros boríték.

Az anthrax vagy lépfene egy baktérium. Spóráját belélegezve halálos kimenetelű betegséget okoz. Az ügyben nyomozó Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője, Fazekas Géza az [origo]-nak azt mondta: elsősorban az anthraxszal való fenyegetés miatt vélik úgy, hogy zaklatás vétsége miatt folytatják le a nyomozást.

Fazekas elmondta: jelenleg 22 ügy van náluk, vagyis ennyi MSZP-s képviselő kapott már fehér poros borítékot, de a szám még nőhet, mivel például Szabados József ügye még nincs náluk. Szabadosnak hatósági zár alá került a baktalórántházi lakása, miután a politikus is fehér port kapott postán. A boríték felbontása közben a küldemény szétszóródott otthonában.

Az eddigi vizsgálatok szerint a fehér poros küldemények só és liszt keverékei voltak. Mindegyik levelet Budapesten adták fel különböző postahivatalokban. Hivatalos leveleknek tűntek, ezért bontották ki a képviselők. A feladók között szerepelt például az Országos Széchenyi Könyvtár és a Főpolgármesteri Hivatal.